3. november 1996 kell 22:00

Edukas kombinaator

Neljapäeval sai Tallinna linnapeaks reformierakondlane Priit Vilba ja linnavolikogu esimeheks Isamaaliitu kuuluv ekspeaminister Mart Laar. Mõlemad mehed peavad oma valimisedu puhul olema tänulikud keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele, kes pärast reformierakonna ja valimisliidu Tallinn vaheliste läbirääkimiste läbikukkumist ulatas oravapoistele oma toetava käe.

Kui vaadata uut linnavolikogu koosseisu, siis võib öelda, et Savisaar võttis maksimumi.

Oma eduka kombinatsiooniga tõmbas Edgar Savisaar tooli koonderakonna istumise alt ja senised linnavalitsejad jäävad nüüd keskerakonna asemel opositsiooni. Samas astusid kompromissitud reformierakondlased ja isamaalased naerusui Savisaare ülesseatud silmusesse.

Nad said küll Tallinnas võimule, kuid neil puudub volikogu enamuse kindel toetus. Oma tegevuses hakkavad nad suurel määral sõltuma Savisaare soovidest ja kombinatsioonidest. Kindlasti tuli koostöö keskerakonnaga halva üllatusena ka paljudele reformierakonna ja Isamaliidu valijatele.

Savisaar ise ei sidunud ennast aga ühegi lepinguga ja jättis seega endale vabad käed tulevikus tegutsemiseks. Kui oravapoisid on linna juhtides kompromissivalmid ja nõus koostööks, siis on Savisaar koalitsioonis, kui aga reformierakondlased muutuvad liialt isepäisteks, siis on ta opositsioonis.

Nii võibki juhtuda, et järgmisena tõmbab Savisaar tooli reformierakonna, Isamaliidu ja Mõõdukate istumise alt.

Hetkel kuum