8. jaanuar 1997 kell 22:00

Moekas pehme mööbel on lihtne ja selgejooneline

Pehme mööbli moes viimaste aastate jooksul pööret toimunud ei ole, praegused tendentsid on püsinud umbes viis aastat.

Vormilt on praegune pehme mööbel lihtne ja selgejooneline. Kontoridiivan peab olema kõvem ja kõrgem ning mitte nii sügav kui kodune televiisori vaatamise sohva. Öeldakse, et daam peab sellelt nagu toolilt üles saama, nii et käes olev kohvitass sülle ei kuku.

Büroo puhkenurka soovitaksin üldiselt ühevärvilist pehmet mööblit, äärmisel juhul võib juures olla üks lisatoon. Moes on kasutada ka ühte materjali, aga erinevat mustrit, kuid see lahendus on sobilikum kodudesse.

Mujal maailmas on meelepärane hele mööbel, mida meil veel praegu peljatakse. Samas on tänapäevased kvaliteetmaterjalid immutatud määrdumiskindlate ainetega, mis väldivad kiiret mustaks minemist. On olemas ka vahetatava ja pestava katteriidega mööblit, kuid selliste mudelite puhul ei saa sageli taotleda ilusat vormi. Büroo, nagu igasuguse ühiskondliku hoone pehme mööbli kattematerjal, peab kindlasti olema tulekindel.

Palju kasutatakse puuvillast materjali, mis ei ole muidugi selline, mis meil varasamal ajal tavaks oli ja mis kiiresti ära kulus. Ka ei ole need 100% puuvillased, vaid sees on ka sünteetikat. Nahkmööbel on taandunud, ehkki naturaalse, praktilise ja elegantse materjalina päris ära ei kao see kunagi. Küsimus on vaid vormis. Heaks kiita ei saa seejuures 20--30 aastat vanu Soome malle. Sel juhul on minu jaoks juba ükskõik, kas tegemist on naha või odava ersatsmaterjali mikroplüüshiga. Tihti koosneb kaasaegne pehme mööbel detailidest, mis annab komplektile kombineerimisvõimalust. Sugugi alati pole vaja puhkenurka muretseda klassikalist diivanit kahe samasuguse tugitooliga. Mõnele diivanile ei sobigi juurde analoogne tugitool -- läheb liiga kohmakaks. Seega võib tugitool mõnikord olla sootuks teisest mastist. Tugitoolide asemel kasutatakse tihti tumbasid, mis võtavad tugitoolidest vähem ruumi ja suurendavad istumispinda. Jalgade osas kasutatakse palju metalli, kuna vastuolu pehme diivani ja metalljalgade vahel annab mööblile särtsu.

Hetkel kuum