22. jaanuar 1997 kell 22:00

Lepikson hakkas piirama linnaametnike kulutusi

Lepiksoni sõnul vähenevad linnavalitsuse sõidukite ülalpidamiskulud käesoleval aastal 5,7 miljonilt 4,5 miljonile kroonile. Linnapea, abilinnapeade, linnaosavanemate ja linnasekretäri ametisõidukitele on kehtestatud bensiininormiks 250 liitrit bensiini kuus, teistele autokasutajatele 200 liitrit kuus.

«Seni sõitsid ametnikud läbi keskmiselt sada kilomeetrit päevas, järelikult ei saanudki nad muud teha kui autoga sõita,» kommenteeris linnapea nõunik Jaano-Martin Ots.

Lepiksoni esialgse idee järgi oleksid ametiautod jäänud ainult linnapeale, abilinnapeadele ja linnaosavanematele, ülejäänud linnaametnike sõidud oleks kompenseeritud taksotalongidega. «Poliitiliselt polnud selle idee teostamine võimalik, siis poodaks kohe üles,» ütles Lepikson eile Stockholmist. Ta lubas, et järgib oma kokkuhoiukavas sammhaaval- põhimõtet.

Teise piiranguna kehtestas Tallinna linnavalitsus Lepiksoni teatel mobiiltelefonikõnede piirmäära. Lepiksoni sõnul jagunevad mobiiltelefonide teenuste piirmäärad linnavalitsuses kolme hinnaklassi: 1000 krooni, 800 krooni ja 600 krooni. Selle summa sisse peab ära mahtuma ka käibe- ja kuumaks.

Lepikson lisas, et mobiiltelefone ta kelleltki ära korjama ei hakka.

Kui palju on Tallinna linnavalitsusel kokku mobiiltelefone ja autosid, ei tea Jaano-Martin Otsa sõnul keegi. «Linnavalitsusel endal on üsna vähe autosid, aga kasutatakse mitmesugustele juriidilistele isikutele kuuluvaid autosid,» seletas ta. «Ka mobiiltelefone kasutatakse teise nime all ning need on arvel eri kohtades,» lisas Ots.

Linnapea nõuniku sõnul on lõppeesmärk saada kõik ametnike kulutused kontrolli alla.

«Tahaks loota, et kohalikud omavalitsused järgneks Tallinna eeskujule ja vähendaks oma kulusid kolmandiku võrra,» lisas Robert Lepikson.

Linnapea sõnul ootab teda Tallinnasse saabudes probleem, mille märksõna on «kesklinna korteritehingud». Ta rõhutas, et korteritehingute juures pole oluline kortereid saanud isikute nimed, vaid nende tehingute võimalikkus.

«See, mis tehtud, näitab, et seadustes on väga palju lünki, mis tuleb täita,» ütles Lepikson.

Hetkel kuum