27. jaanuar 1997 kell 22:00

Kas Vähi peab lahkuma?

Vähi peaks küll tagasi as-tuma või vastasel juhul on korteriskandaali tõstatajad ja sellealase informatsiooni levitajad valetanud ja nemad tuleks võtta kohtulikule vastutusele.

Otepää-mail peavad päris paljud inimesed vähetõenäoliseks, et riigikogus saadakse Vähile umbusalduse avaldamisel 51 häält kokku. Eestis on praegu eetikaga lood nagu on. Ausus pole Eestis üldse hinnas.

Ise Vähi arvatavasti tagasi ei astu. Televisioonis esinedes on ta küll olnud väga bravuurikas, kuid samas oli ta ka väga närvis. Ma ei ole teda tükil ajal nii vihase ja närvilisena näinud. Ehk tal on natukene hirm.

Kui umbusalduse avaldamine läbi läheb, siis võib erinevatele erakondadele sobiva uue peaministri kandidaadi leidmisega raskusi tekkida, kuid ma arvan, et võimekaid inimesi, kes peaministri ametiga hakkama saavad, on Eestis küll ja küll.

Minu arvates sobiks peaministri ametisse näiteks Jaak Leimann. Samuti võiksid aga seda ametit uuesti proovida kas Mart Laar või isegi Edgar Savisaar.

Oleme ausad, Savisaar pani ikka palju asju liikuma ja selliseid afääre pole Savisaarel vähemalt olnud. Ta tegi muidu inimlikke vigu. Käis võiladu kontrollimas ja seadis sisse talongid.

Kui kõrge riigiametnik eksib, siis peaks ta seda ka tunnistada julgema. Kui väiksem vend eksib, siis torgatakse ta pokri ja asi ants ning keegi ei hakka seal palju nämmutama. Ei ole oluline, kas ta tunnistab süüd või ei tunnista, sest faktid räägivad enda eest.

Nüüd peaks samuti nii tegema, et kui on eksitud, siis tuleb selle eest ka vastutada.

Kõigepealt tuleb selgeks teha, mis selle skandaali taga tegelikult on. Meil oli ajalehtedes suur kära Ühispanga aktsiatega. Nüüd vist on selgunud, et see oli väär süüdistus, aga süüdistati kõvasti. Minu arvates käsitleb Lepikson seda asja ausalt ja ma arvan, et sellest lähtudes need asjad ka otsustatakse. Ma ei taha hakata avaldama oma arvamust ajalehtede kära peale. Eks mõned inimesed võtavad sellel teemal ka palju sõna. Näiteks Mart Laar, kes oli oma tegudes valitsusjuhina palju ebaeetilisem. Kui sa oled ikka nii palju paha teistele inimestele teinud, siis võiksid vaiksem olla.

Kindlasti peaks tagasi as-tuma, selles suhtes ei teki mingeid kahtlusi. Me kõik, teiste hulgas ka erakond, keda esindab Tiit Vähi, räägime, et peame minema Euroopasse ja mingit muud alternatiivi ei ole. Kui me tahame Euroopasse jõuda, siis peame olema nagu eurooplased. Kui ikka astutakse ämbrisse, siis tuleb seda tunnistada. Oluline on see, et tuleb osata nii võita kui kaotada. Kui ta ise ei taha tagasi astuda, siis võib ju keegi teda aidata. Ma arvan, et see asi tehakse parteisiseselt ära, sest seal on taktikaliselt uued jõud ja ma arvan, et Lepikson on see, kellele mängitakse.

Hetkel kuum