6. veebruar 1997 kell 22:00

Poola börs on aktiivne

Kuna praegu on börsi koguväärtus umbes kaks miljardit zlotti, siis paljud analüütikud kardavad, et aktsiate liiga suur juurdevool võib kaasa tuua aktsiakursside languse.

Praegu uurib Poola finantsinspektsioon 20 uut firmat, kes taotlevad pääsu aktsiaturule. Lisaks sellele ootab vähemalt sama palju uusemissioone käivitusluba.

Erastamisel on kas täielikult või osaliselt suuri riigiettevõtteid, mis peatselt noteeritakse fondibörsil. Tähtsaimad nendest on järgmised. Müüki läheb 49% lennufirma LOT aktsiatest. Samuti 30 protsenti suurkaevandusest KGHM Polska Miedz Copper, mille aktsiaid noteeritakse üheaegselt Varssavis ja Londonis. Nende aktsiate väärtus on ligi 2,7 miljardit Eesti krooni.

Börsile läheb ka 15 rahvuslikku investeerimisfondi, millele omakorda kuulub viissada väikefirmat, millest paljud on kavas eraldi noteerida.

Praegu kaubeldakse Varssavi börsil 86 ettevõtte aktsiatega. «Aasta lõpul on börsil kaks korda nii palju firmasid,» ennustab börsianalüütik Michal Kobosko.

Eelmisel aastal erastas valitsus kas tervikuna või osaliselt ligi 300 ettevõtet. Paljud neist olid üpris väikesed ja rahalistes raskustes, mille tõttu riik teenis nende müügist ainult 7,2 miljardit Eesti krooni. Riigi tulusid vähendab ka põhimõte, et 15% erastatava firma aktsiatest kingitakse tavaliselt oma töötajatele.

Kokku seisab Poolas erastamisnimekirjas veel 3000 ettevõtet, mille müük võtab aega mitu head aastat. Nii erastamise kui ka börsi aktiivsus sõltub suurel määral sellest, kuidas väliskapital riiki voolab. Eelmisel aastal tehti Poolasse otseinvesteeringuid 52 miljardit Eesti krooni ja kokku on nende suurus nüüd 143 miljardit krooni. DI

Hetkel kuum