25. veebruar 1997 kell 22:00

Pangad prognoosides liiga optimistlikud

Selles pole midagi imelikku, et pankade koguturg moodustab prognooside kohaselt 120 protsenti, ütles Kaja Kell Eesti Panga infoosakonnast. «Seoses tiheda konkurentsiga kalduvad pangad oma avalikes hinnangutes olema pigem pisut optimistlikumad kui liiga ettevaatlikud,» lisas ta.

Hansapanga peaanalüütiku Katrin Kaarli sõnul on paljud pangad oma bilansimahu prognoosiga üle pingutanud. Tema sõnul peaksid pangad prognoose tehes arvestama sellega, et sisemajanduse kogutoodang kasvab sellel aastal kolm protsenti ja jaanuaris kahanesid Eesti Panga reservid üheksa protsenti, mistõttu rahapakkumine väheneb.

Hoiupanga juhatuse aseesimees Aavo Kokk põhjendas panga 113 miljoni krooni suurust kasumiprognoosi muudatustega, mis on aastate jooksul tehtud Hoiupanga kui organisatsiooni restruktureerimisse. Koka sõnul jõuab Hoiupank hiljem sellesse etappi, mille on juba läbinud Hansapank ja Tallinna Pank.

Maapanga juhatuse esimehe nõunik Jaan Õmblus ütles, et väiksematel pankadel tuleb tihedas konkurentsis leida endale sobiv ni??, kuhu toetuda. Vastasel korral ootab pisemaid panku hääbumine, väitis Õmblus. Tema sõnul läheb panganduses kitsaks siis, kui Eestisse tulevad suuremad välispangad.

Suurematest pankadest prognoosis Hansapank oma käesoleva aasta puhaskasumiks 256 miljonit krooni, Hoiupank 113 mln, Ühispank koos Põhja-Eesti Pangaga 105 mln, Forekspank ja Tallinna Pank 71 miljonit krooni.

Hetkel kuum