17. märts 1997 kell 22:00

Williams de Broe devalveerimisootus asjatu

Belgia Banque Bruxelles Lamberti rühma kuuluva investeerimisfirma Williams de Broe Soome osakonna juht Petri Karjalainen ütles eelmisel nädalal Kauppalehtile, et Balti riikide väärtpaberiturgudele on kasulik investeerida, kuna nimetatud maade valuutadel on suur devalveerimissurve.

Kui valuutad devalveeritakse, on investeerimine Balti riikide ettevõtetesse senisest ahvatlevam, kinnitas Karjalainen.

Eesti Panga asepresident ja rahapoliitika suunaja Peter Lõhmus ütles, et väide devalveerimissurve suurenemise kohta võib paika pidada üksnes Leedu puhul, kuna seal on kaalutud kohaliku valuuta üleminekut kõikuvale kursile. Lõhmuse sõnul on ebatõenäoline, et Eesti krooni lähiajal devalveeritakse.

«Ma ei saa aru, miks peaks devalveerimine välisinvestoritele kasulik olema,» ütles Lõhmus.

Tema sõnul annab valuuta devalveerimine ainult lühiajalist efekti ja sellisel juhul peavad ka tehtavad investeeringud olema väga lühiajalised.

Peaministri majandusnõuniku Ardo Hanssoni väitel on naljakas, et välisinvestorid niimoodi mõtlevad. Tema sõnul mõjub devalveerimine lühiajaliselt ergutavalt eksportivatele ettevõtetele ja sellest tulenevalt võivad devalveerimisest kasu lõigata vaid need investorid, kes paigutavad oma raha sarnastesse firmadesse.

Williams de Broe soovitab Eestis investeerida Forekspanga, Hansapanga, Läti Unibanki, Riia pärmitehase, Leedu Hermise panga ja juustutehase aktsiatesse.

Williams de Broe on teinud investeeringuid mitmesse Eesti ettevõttesse, teiste hulgas kuulus talle aasta alguses 6000 Eesti Ühispanga aktsiat, samuti Hansapanga ning Hoiupanga aktsiaid.

Hetkel kuum