20. märts 1997 kell 22:00

Ookeani võlausaldajad kaitsevad nõudeid

Ookeani pankrotihalduri Arno Mägi sõnul on pankrotihaldurid esitanud vastuväite Soome Postipankki, Osuuspankkien Keskusosakepankki (OKO) ja Saksa Ost-West Handelsbanki 160,7 mln kroonisele eesõigusnõudele. «Ookeani ja välispankade vahel sõlmitud lepingud on ebaseaduslikud nii vormilt kui sisult,» ütles Mägi. «Lepingud on sõlmitud pool aastat pärast kalatööstusettevõtte ESVA pankroti väljakuulutamist.» Mägi lisas, et kui riik tahab anda mõne teise riigi firmale raha, võib ta seda volituste piires teha. Pankrotimenetluses pole võimalik, et raha antakse teiste võlausaldajate arvel, lausus ta.

Arno Mägi sõnul on suur osa töötasunõudeid pankroti käigus ära langenud, sest tegemist oli väga erinevate lepinguvormidega. Töötasunõudeid esitati pankrotihalduritele ligi 20 mln krooni suuruses summas. «Suurem osa töölepingutest on andnud alust vaidlemiseks,» rääkis Mägi. «Seepärast oleme tunnustanud töötasunõudeid vaid 4 miljoni krooni eest.»

Ookeani suurimad võlausaldajad on maksuamet (maksuvõlg viivisega 233,5 mln kr), välispangad (160,7 mln kr), Tallinna haigekassa (48,4 mln kr), Ühispank (18,6 mln kr) ja AS Tallinna Sadam (15,8 mln kr). Ookeani pankrotipessa peaks vara müügist olema laekunud 118 mln krooni, kuid 30 mln on kinni LAVi kohtus. Suur osa viimasest tuleb ilmselt tasuda ühe Ookeani laeva arestimiskulu katteks, lisas Mägi.

Hetkel kuum