Valter Koltsin märkis, et esialgu on tootmisvõimsused väikesed, 500--1000 kg päevas. «Alguses proovime mitut sorti viinereid, keeduvorste ja poolsuitsuvorste,» lausus ta. Kuu aja pärast peaks ettevõtte toodangumaht tõusma viie tonnini päevas, paari kuu pärast aga kümne tonnini päevas.
Koltsini sõnul teeb lihatehas teenustöid Venemaa firmale, mille nime ta ei soovinud avalikustada. «Meie firma on Vene firmale teenust osutav firma ning selle läbi pääseme Venemaale tollivabalt. Ei mingeid probleeme,» ütles ta. Teenustöödest saab ettevõte 8--12% teenustasu. Paide lihakombinaat varub lihatoorme esialgu Eestist, kuid niipea kui kogused suurenevad, hakatakase tooret sisse tooma Taanist ning valmistoodangut turustama Venemaal. «Nüüd, käivitamisel, turustame me toodangu kohalikul turul,» möönis Koltsin. «Juba viietonnise päevatoodangu juures saab aga panna autod ülepäeva Venemaa vahet sõitma.»
Tehase avamise hilinemist mitme kuu võrra põhjendas Koltsin remondikulude märgatava suurenemisega võrreldes algselt plaanituga. «Me oleme remontinud tehast nii, et see vastaks Euroopa normidele,» tõdes ta, «kuigi meil ei ole mõtet eksportida mitte Euroopasse, vaid Venemaale.»
Paide lihakombinaadi Venemaa partnerfirma on tihedalt seotud Venemaa kodaniku Vladimir Gavrilovit?iga, kes on ka ASi Paide Fermer põhiomanik.
Eestis kinnisvaraga kauplev Gavrilovit? ütles, et sidus ennast Paide lihakombinaadiga eeskätt seetõttu, et tal on Venemaal väga head äripartnerid, kelle kaudu saaks kogu lihatoodangu seal turustada.
ASi Karree juhatuse esimees Kalev Villem ütles, et ta peab Paide lihakombinaadi plaane heaks, kuna need annavad inimestele tööd. «Peale selle saab võib-olla Eesti kaupa Venemaal heast küljest reklaamida,» möönis ta.
Villemi sõnutsi valmib Eestis iga päev lihatooteid 200 tonni ulatuses, millest veerandi võiks julgelt eksportida.
Hiljemalt sügiseks käivitub Paide lihakombinaadis ka konservide ja suitsuvorstide tootmine, milleks Valter Koltsini sõnul investeeritakse veel üle 10 miljoni krooni.
AS Paide Fermer ostis 1995. aasta suvel pankrotti läinud Paide lihakombinaadi eelmise aasta kevadel. Taaskäivitunud tehas annab tööd 30 inimesele.
ASi Paide Fermer omanikud on peale Vladimir Gavrilovit?i kinnitamata andmeil ka endine lihaliidu tegevdirektor Ants Erg, hiljuti ASi Dvigatel peadirektori kohalt lahkunud Olev Rohumäe ja Valter Koltsin.
Valter Koltsinile kuuluvad ka Rakvere ja Paide trükikojad ning Assamalla vorstitsehh. Hiljuti omandas Koltsin veel ühe baari ja bensiinijaama Virumaal.
Seotud lood
Selleks, et olla edukas, ei piisa enam pelgalt heast tootest või teenusest – vaja on midagi enamat. Enamani jõuab siis, kui aeg, raha ja närvid pole viimse piirini pingul ning ei pea “tulekahjude kustutamisega” tegelema. Tõeline konkurentsieelis tuleb oskusest kohanduda ja kasvada koos tehnoloogiaga. BeyondCode AI jagab, kuidas leida võimalus ennast rakendada vaid seal, kus on sellest päriselt kõige rohkem kasu, aga ka kõik muu tehtud saada.
Enimloetud
5
Kahjum parandati suuremaks
Hetkel kuum
Kahjum parandati suuremaks
Berkshire Hathaway kontol seisab rekordiline summa
Tagasi Äripäeva esilehele