23. aprill 1997 kell 22:00

Välisinvestorite raha börsil mõne kuuga poole rohkem

Eelmise aasta lõpus olid välisinvestorid Tallinna väärtpaberibörsi aktsiatesse investeerinud ligi kolm miljardit krooni ning omasid börsil kaubeldavatest aktsiatest 38 protsenti. Täna on välisinvesteeringute maht kahekordistunud ehk ligi kuus miljardit krooni, mis moodustab ligi 40 protsenti börsi aktsiatest.

Välisinvestoreid nõustava ASi Aktoris asedirektori Ruth Laatre sõnul ootavad välisinvestorid turule uusi suuremaid ettevõtteid. «Usun, et nende huvi suureneb näiteks Baltika või Viisnurga turule tulekuga,» märkis Laatre.

Eesti Forekspanga peamaakler Tõnu Vanajuur lausus, et uute investeerimisobjektidena võivad välisinvestoritele huvi pakkuda ka näiteks Eesti Gaas, Standard, Kreenholm, Maapank ja ka EVPd.

«Tähelepanu hakkab hajuma suurema hulga investeerimisobjektide vahel, mistõttu vaba raha hakkab pangaaktsiate asemel minema ka mujale,» arvas Vanajuur.

Laatre sõnul kaaluvad välisinvestorid Eesti aktsiaturule investeerimist äärmiselt põhjalikult -- tavaliselt käiakse kohapeal tutvumas ettevõtetega, nende juhtkonna ja töökorraldusega.

«Kui otsustatakse, et see on investeerimist väärt objekt, siis juba kiiresti sellest positsioonist ei loobuta, olenemata aktsiahinna muutustest börsil,» rääkis Laatre. «Kui juba otsustatakse, siis see on tavaliselt aastane või pikem investeering.»

Tõnu Vanajuur lisas, et Eesti ja välisinvestoreid eristab eelkõige erinev arvamus pikaajalisest investeeringust. «Kui eestlastele on üks aasta ikka ülipikk aeg, siis välisinvestorid on tavaliselt meelestatud veel pikema aja peale,» lisas Vanajuur. «Paljud meie kliendid omavad börsiaktsiaid juba turule toomisest saadik ning ei kavatse neid niipea maha müüa. Nad usuvad, et Eesti majandus areneb ning aktsiate hinnad tõusevad koos sellega.»

Arvestades uute ettevõtete turule tulekut suvekuudel, võib sel suvel oodata suhteliselt aktiivset kauplemist ka börsil.

«Arvan, et vähemalt juunis huvi kindlasti säilib,» arvas Ruth Laatre. «Kuna tulevad uued emissioonid, siis usun, et see teade jõuab ka välisinvestoriteni ja neid ei magata maha. Tõenäoliselt siiski natuke rahulikum periood on juulis ja augustis.»

Hetkel kuum