4. mai 1997 kell 22:00

Leiutustegevus soikunud

Alates Eesti iseseisvumisest on patenteeritud vaid 22 oma leiutist. Peamine põhjus on minu arvates rahas.

Samas on saanud huvitavaks tendentsiks luua ühisfirmasid, kus omanikeks on leiutise või orginaalse disaini autor ja rahastaja. See annab võimaluse tööstusomandit eri riikides kaitsta ja alustada seejärel selle reklaami ja müüki. Lääne investorid on huvitatud raha paigutamisest tööstusomandi ühisfirmadesse, kelle õigused on kaitstud ka Vene turul.

Autor on enamasti pärit Eestist ja ka tooted valmistatakse Eestis, sest Läänes usaldatakse meie toodangut enam kui Venemaal tehtut.

Muide, Eestis pole võimalik tänini oma tööstusdisaini lahendusi kaitsta.

Tööstusomandi kaitse kätkeb endas leiutiste, know-how, disaini, tööstusnäidiste, kasulike mudelite, tehnoloogia, kaubamärgi ja firmastiili omandiõiguse kaitset. Firmanime registreerimine äriregistris ei anna veel nimele monopoolset õigust, mis tekib alles pärast selle registreerimist patendiametis.

Näiteks Norma on turvarihmade valmistamise tehnoloogia monopolist endise N Liidu vabariikide alal. Normal oli Venemaal tõsiseid konkurente, kuid nad ei suutnud midagi teha, sest Norma tööstusomand on Venemaal kaitstud.

Näiteks Flora tõrjus tänu oma nime kaitstusele Leedus eemale ühe Saksa kontserni, kes kavatses sealsele turule minna oma Flora-nimelise pesuvahendiga. Või näiteks Baltika, kes väga professionaalselt viis läbi oma kaubamärkide kaitsmise lähiriikides.

Hetkel kuum