11. mai 1997 kell 22:00

Naisülemused pole populaarsed

Eelmisel aastal 22 riigis korraldatud gallupi kohaselt oli kõikides riikides naiste olukord parenenud, üksnes Eestis arvati, et on pööre halvemuse suunas, rääkis Saar Polli direktor Andrus Saar.

Samas üha suureneb naisettevõtjate arv. Enamasti omavad ja juhivad nad väikesi või keskmise suurusega firmasid. Kuid sugugi ei tegele need alati koolituse, kosmeetika või hambaraviga. On naisi, kes juhivad ehitusfirmat, turbatööstust või panka.

Aktiivselt löövad naised kaasa väärtpaberiturul. Concordia ülikooli üliõpilaste kevadel läbi viidud sotsioloogilise uuringu järgi on 45% väikeinvestoritest naised.

Eile tähistasid emadepäeva ka need noored naised, kes juhivad firmat väikeste laste kõrvalt.

«Olin ärikohtumise kokku leppinud. Sõitsin kohale, tüdruk vankriga kaasas nagu alati. Mees, kes mind ootas, vaatas mind ja teatas: oodake nüüd, palun, oma lapsega. Mulle tuleb siia kohe üks äripartner, pärast teda ma räägin teiega,» rääkis 30aastane aeroobikafirma omanik Aime.

Tallinna Moemaja ainuomanikul 28aastasel Kairi Vildersonil on kaheksakuune ja kaheaastane laps. Temalgi pole püsivat lapsehoidjat ja ta käib tihti tööl koos lastega.

«Emadepäev tuletab mulle meelde, kes ma olen,» lausus ta. Ehkki laste kõrvalt 80inimeselist kollektiivi juhtida pole kerge, ei taha ta päriselt koju jääda. «Kui juhtuks selline vältimatu asi, et lapsed jääksid raskesti haigeks, siis ei kõhkleks ma muidugi hetkegi,» lisas ta.

Moemaja erastas Vilderson kaks aastat tagasi, väljaminekute katteks on panditud perekonna eramu ja müüdud korter. Vormiliselt on firma omanik ka tema jalgpallurist abikaasa. Tegelikult ajab firma asju ja hoiab raamatupidamist korras põhiliselt Kairi. «Ma ei usu, et mu alluvatel minuga raske on. Ma olen üsna demokraatlik juht,» lausus ta.

Naisettevõtjad lükkasid ümber arvamuse, et naised loovad oma firma enamasti kas mehe, venna või isa raha eest. Samas pole nende ettevõtmised nii mastaapsed ja võib alustada ka oma säästudega.

Reklaamiagentuuri AS Domeena juhatuse esimees 27aastane Eva Truuverk kinnitas, et tema igatahes koos teise omaniku Lee Murrandiga alustas oma jõududega.

«Vennalt siiski laenasin 2000 krooni,» lisas Truuverk. Kui alguses oli kolm aastat tagasi loodud firma aktsiakapital 300 krooni, siis nüüd on see 140 000 krooni ja mullune käive oli miljon krooni.

«Reklaamiala on Eestis väga mehine, siin tegutseb vähe naisjuhte,» lausus Truuverk. Ta tunnistas, et vahel suhtutakse temasse eelarvamusega. «Oma firmas seda ei ole, aga klientide hulgas esineb vahel kummalist suhtumist, et tuleb naine ja näeb veel normaalne välja ka...,» rääkis Truuverk.

Tööstusettevõtete etteotsa satub naisi vähe ja enamasti pole nad omanikud, vaid tegevjuhid, näiteks pesu tootva ASi Linette tegevdirektor Mai Parras, ASi Valga Gomab Mööbel tegevdirektor Ulvi Üpraus.

Kai Mäeleht juhib ASi Tootsi Turvas ja tal on sõltuvalt hooajast kuni 450 alluvat. «Ei ole need naisfirmajuhid teistmoodi kui mehed ja ega nad midagi korda ei saadaks, kui neil mehi kõrval ei oleks,» rääkis Mäeleht. Kahe täiskasvanud tütre emana ja vanaemana tunnistas ta, et laste jaoks on alati aega vähe.

Turbatööstuse juhina ei ole Mäeleht meeste poolt tunnetanud eelarvamuslikku suhtumist. Sestap võtab ta huumoriga ka neid välismaalt saadetud kirju, mille päises tedamisteriks tituleeritakse. ASis Tootsi Turvas on Kai Mäeleht töötanud 24 aastat.

«Eesti naisjuhtides on asjalikkust rohkem ja rabelemist vähem. Nad teavad täpselt, mis kell neil midagi toimub,» lausus Saar Polli direktor Andrus Saar. «Ma olen alati imestanud, et nende pea töötab nagu kompuuter.»

Saare sõnul on mehed agressiivsemad ja julgemad. «Naised ajavad asju perfektselt. Kui aga tekib uus olukord ja on vaja kähku otsustada, siis seal tekib naistel tõrge,» leidis Saar.

Mis juhtub Eestis paari aasta pärast, ei osanud Saar täpselt ennustada. «Naiste diskrimineerimine kindlasti väheneb,» lausus ta.

«Kõik uuringud näitavad, et mida kõrgem haridus, seda suurem sissetulek. Paratamatult on nii, et noored mehed tulevad kõrgkoolidest rohkem ära ja naised saavutavad parema hariduse. Nad on tõepoolest tulekul,» lõpetas ta.

Hetkel kuum