15. mai 1997 kell 22:00

Gazprom hoiatab välisinvestoreid

Mitmed välisinvestorid on teatanud, et suhtuvad hoiatusse tõsiselt. Vähemalt üks investeerimispank on soovitanud oma klientidele Gazpromi nn kodumaised aktsiad ära müüa. Vaikselt on hakatud sulgema ka kanaleid, mille kaudu taolised tehingud seni võimalikud olid.

Kahesugused aktsiad -- ühed välsinvestoritele ning teised kodumaistele investeerijatele -- võeti kasutusele eelkõige julgeolekukaalutlustel. Mitmed välismaised investorid on aga piirangutest mööda hiilinud ning omandanud aktsiaid kohalikul börsil, kus nende hind on oluliselt madalam.

Taolised aktsiaostud, millele investorite sõnul mitmed Gazpromi juhatuse liikmed läbi sõrmede vaatasid, mõjusid kahjulikult välisinvestoritele eraldatud aktsiate hinnale. Möödunud aastal hinnaga 15,75 USA dollarit emiteeritud Ameerika depositooriumi osakuid müüakse praegu hinnaga 16 dollarit. See raskendab Gazpromil turule tuua uut aktsiapartiid.

Gazpromi kodumaiseid aktsiaid kaubeldakse teisipäeval hinnaga 64 senti. Mõnede allikate väiteil ei ole Gazpromi juhtkonnal midagi selle vastu, et varjatud välismaised ostud kodumaiste aktsiate hinda kergitavad. FT

Hetkel kuum