• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna Pank on raskustes

  Tallinna Pank jäi hätta kohustusliku reservi järgimisega

  Tallinna Panga finantsturgude direktor Martti Siimann ütles, et panga rahaprobleemid tekkisid mõne pangatöötaja valearvestuse tõttu nädala alguses. Vahetult enne 13. maid pidi pank kandma riigi sotsiaalametile üle 30 miljonit krooni ja lunastama Tallinna linnavalitsuse 15 miljoni kroonise deposiidi, kuid kassasse ei laekunud vajalikul määral vaba raha, seletas Siimann. Seetõttu pidi pank laenama raha mujalt, ütles ta.
  «Laenasime 13. mail 3,6 miljonit krooni Hansapangalt,» sõnas Siimann. «Sellel päeval oli see meie ainuke laen ja ainus võimalus kiiresti raha saada. Hansapank rippus kümme minutit toru otsas, enne kui söandas meile laenu anda.»
  Äripäeva andmetel oli Tallinna Pangale antud laenu intress 10,25 protsenti, samal ajal kui üleöölaenude turu keskmine intress oli eelmisel päeval 4,4 protsenti.
  Eesti Pank on kehtestanud kommertspankadele kohustusliku reservi nõude 25 miljonit krooni iga pangapäeva lõpuks. Tallinna Pangal jäi kohustuslikust summast Martti Siimanni väitel 13. mail puudu 3,6 miljonit krooni.
  Kui üleöölaenude turult poleks raha saadud, oleks Tallinna Pank pidanud Eesti Pangale maksma 15protsendilist intressi puudu oleva summa pealt, ütles Siimann. Tallinna Pank oli nõus laenama raha üleöölaenude turu keskmisest intressist tunduvalt kõrgema määraga, sest tekkiv kahju oli väiksem kui intressid keskpanga ees.
  Hansapanga intressitoodete osakonna juhataja Erkki Raasuke ütles, et Tallinna Pangal on likviidsuse juhtimisel olnud viimasel ajal märgata ebastabiilsust.
  Ühispanga rahaturu juht Andres Ojamaa lausus, et ilmselt on Tallinna Pank 400 miljoni kroonise sündikaatlaenu ootuses raha välja andnud ja sellest on tulenenud rahalised raskused. Ojamaa lootis, et kriis pangandusturul laheneb lähema kuu aja jooksul, kuna mitmed kommertspangad ootavad välismaiste krediidiliinide avanemist.
  Tallinna Pank saab 20. mail 40 miljonit krooni laenu Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupangast ning 23. mail 400 miljonit krooni sündikaatlaenu Saksamaa pankadelt. Seni kavatseb pank toime tulla lühiajaliste krediitidega mõnelt välispangalt, ütles Martti Siimann.
  Eesti Panga infoosakonna juht Kaja Kell kostis pangainspektsiooni eest, et keskpanga jaoks ei jää sellised likviidsusraskused märkamata. Tema sõnul pole selles midagi erilist, kuna selliseid kõikumisi on varemgi ette tulnud.
  Kell väitis, et tekkinud kriis pole pikaajaline nähtus ja ei mõjuta Eesti pangandusmaastikku. Ta ütles, et keskpank võtab ette meetmeid vältimaks rahaturu kõikumiste ülekasvamist süsteemile ohtlikuks muutuda võiva kriisini. Kell lisas, et osa meetmeid on ka tarvitusele võetud.
  Eile õhtuks oli Tallinna Pank oma likviidsuse taastanud. Tallinna Pank ületas Eesti Panga 25 miljoni krooni nõude rohkem kui kahekordselt ja turult osteti juurde viis miljonit krooni, kinnitas Martti Siimann. Tema sõnul laenati see summa välismaalt, et vähendada võimalikku poleemikat Eestis.
  Edaspidi Tallinna Pank Siimanni sõnul rahaga enam nii lahedasti ümber ei käi ja alates üleeilsest kehtib pangas 25 miljoni kroonine likviidsuspuhver varasema 10--20 miljoni krooni asemel.
  «See oli ühe meie töötaja ühekordne viga ja ta sai 680 krooni trahvi,» kommenteeris juhtunut Tallinna Panga nõukogu esimees Guido Sammelselg. Ta ei nõustunud aga ütlema selle töötaja nime, kes pangajuhtide väitel vea tegi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tervishoiuettevõtte juht: võib-olla oleme me osalised uue ajastu tekkes
Praegused aktuaalsed teemad keerlevad väärtuspõhiste arutelude ümber. Võimalik, et tekkimas on uus ajastu, kirjutab tervishoiuettevõtte Roche Eesti tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Praegused aktuaalsed teemad keerlevad väärtuspõhiste arutelude ümber. Võimalik, et tekkimas on uus ajastu, kirjutab tervishoiuettevõtte Roche Eesti tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Enefit Connect kavatseb Harju Elektri tütarettevõttelt nõuda leppetrahvi
Tööstuskontserni Harju Elekter tütarettevõte Energo Veritas OÜ ütles üles Enefit Connect OÜga sõlmitud raamlepingud, Enefit Connect kavatseb nõuda kahjutasu.
Tööstuskontserni Harju Elekter tütarettevõte Energo Veritas OÜ ütles üles Enefit Connect OÜga sõlmitud raamlepingud, Enefit Connect kavatseb nõuda kahjutasu.
Selgus Eesti parim juht
Äsja kuulutati Pärnu juhtimiskonverentsil välja tiitli „Parim juht 2022“ võitja. Selle pälvis LHV Grupi juht Madis Toomsalu.
Äsja kuulutati Pärnu juhtimiskonverentsil välja tiitli „Parim juht 2022“ võitja. Selle pälvis LHV Grupi juht Madis Toomsalu.
Tootjahinnad on aastaga tõusnud kolmandiku võrra
Tavalise inflatsiooni numbrid kahanevad selle kõrval, kui palju on tõusnud sisendite hinnad tööstuses, aga ka väljamüügil. Tööstustoodangu tootjahinnad kasvasid apriilis 32 ja ekspordihinnad 25 protsenti.
Tavalise inflatsiooni numbrid kahanevad selle kõrval, kui palju on tõusnud sisendite hinnad tööstuses, aga ka väljamüügil. Tööstustoodangu tootjahinnad kasvasid apriilis 32 ja ekspordihinnad 25 protsenti.
Kodulaenude intressid langesid, Euroopa keskmiseni pikk tee minna
Suurenenud konkurents kodulaenuturul surub pangalaenude intresse vaikselt allapoole, euroalas keskmiselt on tingimused aga sootuks paremad.
Suurenenud konkurents kodulaenuturul surub pangalaenude intresse vaikselt allapoole, euroalas keskmiselt on tingimused aga sootuks paremad.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.