9. juuni 1997 kell 22:00

Käibemaksu tagasi veel ei anta

Eelmisel nädalal jõudis riigikogu otsusele, et on mõistlik lihtsustada välisfirmadele käibemaksuvabastuse andmist Eestis. Ühtlasi annab see samad õigused Eesti firmadele välisriigis. Pealtnäha soodsast seadusest pole rahvusvahelistel autovedajatel niipea kasu tõusmas.

Kuidas peab tegutsema ettevõte, et saada välismaalt ostetud kaupadelt ja teenustelt tagasi käibemaks? Riigi- ja Tallinna maksuametis on käibemaksuseaduse muudatusest kuuldud vaid ajalehe vahendusel. Täpseid juhtnööre ei osata sealt anda. See polegi võimalik. Rahandusministeeriumi käibemaksutalituse juhataja Ain Ulmre tunnistab, et seaduseparanduse rakendamise kord on alles väljatöötamisel ning praegu oodatakse teede- ja sideministeeriumi ettepanekuid. Kui kiiresti ettepanekud esitatakse ja kui kiiresti rahandusministeerium need läbi töötab, ei osatud öelda.

Iga seaduse rakendamist edasilükkav kuu tähendab näiteks autovedusid tegevale ASile Baltsped ligikaudu 300 000kroonist kaotust. Summa, mis tuleb Saksamaal tasuda käibemaksusks.

Hetkel kuum