• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dollar pürib rekordile

  Alates dollari madalseisust 1995. aasta aprillis on dollar Eesti krooni vastu tugevnenud 30 protsendi võrra.
  «Praegune seis on meile suhteliselt kasulik,» ütles ASi Ühinenud Meiereid finantsjuht Jaan Madis. Tema sõnul ületab kontserni eksport impordi umbes kaks korda.
  Me pole täpset analüüsi teinud, kuid aastavahetusega võrreldes võiks kogu kontserni võit dollari kursimuutusest olla umbes 5 miljonit krooni, rääkis Jaan Madis.
  Ka AS Kalev pole finantsjuht Andrus Koha sõnul täpseid arvutusi teinud, mida on dollari kursimuutus neile kaasa toonud. «Põhimõtteliselt kaotust ei ole,» ütles ta. «Teatud tehingutega saab ju dollari väljaminekuid redigeerida.»
  Kalevi ökonoomikaosakonna juhataja Natalja Zaporoseseva täpsustas, et esimeses kvartalis võideti dollari kursimuutusest umbes 4 miljonit krooni, kuid see kattis parasjagu kaod, mis tulenesid tooraine kallinemisest.
  Armin Laidre Reiw-Elektroonikast ütles, et seoses dollari kursi tõusuga firma pigem kaotab. Kui firmale tõuseb ostuhind 5 protsenti, siis müügihinnale läheb juurde 3--4 protsenti, rääkis ta.
  Dollari eest ostame sisse vähem kui poole kaubast, ülejäänu tuleb Soome markades, rääkis Computer 2000 finantsdirektor Peeter Rumessen. Ta lisas, et firmal pole kindlaid hinnakirju Eesti krooni alusel ja jooksvalt kursi järgi arvutades on hinnad tõusnud, Rumessen tunnistas, et kuna Soome ladu ostab kaupa sisse kogu maailmast dollari eest, siis tegelikult on tõusnud ka markade eest sissetoodavate kaupade hinnad. «Kuigi Soome pool on end kursimuutuste vastu väga hästi kaitsnud,» märkis ta.
  ASi Astrodata müügijuht Arvo Pihl rääkis, et hoolimata dollari kõrgest kursist on võimalik ka mõningaid hindu langetada. «Suvega seoses on osa hindu maailmaturul langenud, kuid näiteks Hewlett Packardi hindu tuleb kuni viis protsenti tõsta,» ütles ta.
  Ega dollari kursi tugevnemine kogu Eesti majandusele väga hästi ei mõju, kommenteeris majandusministeeriumi väliskaubanduse osakonna juhataja Tiit Reiman. Meil on küllalt palju importsisendeid dollarimaadest ja see tõstab hinnataset ka kodumaisel turul, selgitas Reiman.
  Reiman rääkis, et kui paar aastat tagasi oli dollari kurss kõrge, siis väliskaubanduse käibe tempo aeglustus. Praegu on tema sõnul üldine tempo väga hea, kuigi mõne positsiooni osas võib täheldada aeglustumisi.
  Selle aasta esimese viie kuuga on Eesti ekspordi kasvutempo pidevalt tõusnud lähenedes juba impordi kasvu tempole, rääkis Reiman. «Impordi kasvutempo oli varem tunduvalt suurem.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.