• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dollar pürib rekordile

  Alates dollari madalseisust 1995. aasta aprillis on dollar Eesti krooni vastu tugevnenud 30 protsendi võrra.
  «Praegune seis on meile suhteliselt kasulik,» ütles ASi Ühinenud Meiereid finantsjuht Jaan Madis. Tema sõnul ületab kontserni eksport impordi umbes kaks korda.
  Me pole täpset analüüsi teinud, kuid aastavahetusega võrreldes võiks kogu kontserni võit dollari kursimuutusest olla umbes 5 miljonit krooni, rääkis Jaan Madis.
  Ka AS Kalev pole finantsjuht Andrus Koha sõnul täpseid arvutusi teinud, mida on dollari kursimuutus neile kaasa toonud. «Põhimõtteliselt kaotust ei ole,» ütles ta. «Teatud tehingutega saab ju dollari väljaminekuid redigeerida.»
  Kalevi ökonoomikaosakonna juhataja Natalja Zaporoseseva täpsustas, et esimeses kvartalis võideti dollari kursimuutusest umbes 4 miljonit krooni, kuid see kattis parasjagu kaod, mis tulenesid tooraine kallinemisest.
  Armin Laidre Reiw-Elektroonikast ütles, et seoses dollari kursi tõusuga firma pigem kaotab. Kui firmale tõuseb ostuhind 5 protsenti, siis müügihinnale läheb juurde 3--4 protsenti, rääkis ta.
  Dollari eest ostame sisse vähem kui poole kaubast, ülejäänu tuleb Soome markades, rääkis Computer 2000 finantsdirektor Peeter Rumessen. Ta lisas, et firmal pole kindlaid hinnakirju Eesti krooni alusel ja jooksvalt kursi järgi arvutades on hinnad tõusnud, Rumessen tunnistas, et kuna Soome ladu ostab kaupa sisse kogu maailmast dollari eest, siis tegelikult on tõusnud ka markade eest sissetoodavate kaupade hinnad. «Kuigi Soome pool on end kursimuutuste vastu väga hästi kaitsnud,» märkis ta.
  ASi Astrodata müügijuht Arvo Pihl rääkis, et hoolimata dollari kõrgest kursist on võimalik ka mõningaid hindu langetada. «Suvega seoses on osa hindu maailmaturul langenud, kuid näiteks Hewlett Packardi hindu tuleb kuni viis protsenti tõsta,» ütles ta.
  Ega dollari kursi tugevnemine kogu Eesti majandusele väga hästi ei mõju, kommenteeris majandusministeeriumi väliskaubanduse osakonna juhataja Tiit Reiman. Meil on küllalt palju importsisendeid dollarimaadest ja see tõstab hinnataset ka kodumaisel turul, selgitas Reiman.
  Reiman rääkis, et kui paar aastat tagasi oli dollari kurss kõrge, siis väliskaubanduse käibe tempo aeglustus. Praegu on tema sõnul üldine tempo väga hea, kuigi mõne positsiooni osas võib täheldada aeglustumisi.
  Selle aasta esimese viie kuuga on Eesti ekspordi kasvutempo pidevalt tõusnud lähenedes juba impordi kasvu tempole, rääkis Reiman. «Impordi kasvutempo oli varem tunduvalt suurem.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.