3. august 1997 kell 22:00

Börs üllatas puhkajaid

Vastupidi prognoosidele, et suvel tekib Eesti väärtpaberiturul eelmisele aastale sarnane vaikus ja aktsiahinnad lähevad alla, on turul käinud aktiivne kauplemine ja peaaegu kõigi aktsiate hinnad on liikunud üles. Hoiupanga aktsia sulgemishind oli 2. juunil 131,65 krooni ja tõusis 31. juuliks 221,45 kroonini. Hansapanga aktsia tõusis kahe kuuga 68,55 krooni.

Äripäeva analüütiku Toomas Truuverki sõnul on hinnatõusu põhjus Eesti hea majanduslik areng, mida kinnitasid ettevõtete poolaasta majandusaruanded. Ta lisas, et makromajanduslikud näitajad mõjutavad enim välisinvestoreid ja suuri tegijaid, kohalike investorite jaoks sellel niipalju tähtsust ei ole, sest nendel on kasutada ka muud informatsiooni.

Ka Forekspanga peamaakler Tõnu Vanajuur ütles, et hinnatõus on tingitud peamiselt välisinvestoritest, kes vaatavad Eestit juba praegu kui peatset Euroopa Liidu liikmesriiki.

Kui kevadel prognoosisid väärtpaberispetsialistid, et uute aktsiate lisandumisega börsile voolab raha senistest aktsiatest neisse üle, tuues sellega aktsiahinnad alla, siis suvi on näidanud, et see pole nii. Peamine kauplemine turul toimus pangandussektori, ASi Norma ja ASi Tallinna Farmaatsiatehas aktsiatega.

Tõnu Vanajuur ütles, et investoril ei ole põhjust osta vähemlikviidseid aktsiaid, kui tal on võimalus turu liideraktsiatesse raha paigutades teenida kuni 200 protsenti tulu aastas. Ta lisas, et huvi teiste aktsiate vastu tekib juhul, kui liideraktsiad on saavutanud oma uuele kasumiprognoosile vastava hinnataseme.

Väärtpaberispetsialistide hinnangul peaks väärtpaberiturg hakkama augustis stabiliseeruma, kuid suurt hinnalangust nad ei prognoosi.

Hetkel kuum