12. august 1997 kell 22:00

Buba venitab otsustamisega

Bundesbanki oskuslik mäng turuosaliste närvidel ja viimaste loomulik soov kõrgest hinnatasemest kasumit lõigata hoidsid nädala alguses DEMi/USD taseme stabiilsena ning madalamal eelmise nädala tippudest. Teisipäeval ootasid kõik, mida Buba võtab teha repomääraga. Otsus hoida see endiselt 3 protsendil tõstiski esialgu dollarit, kuid kuna pank kuulutas välja vaid ühe pakkumise, hoidis kahtlus järgmise nädala võimalike muutuste suhtes turu edaspidi vaos. Ennelõunal püsis dollar 1,8625/30 marga ehk 14,9 Eesti krooni tasemel. Buba poolt säilitatav ebakindlus repomäärade suhtes ühelt poolt ning USA majanduse tugev seis teiselt poolt hoiavad lähipäevil dollari ilmselt suhteliselt stabiilsena ning vahepeal ennustatud supertasemeid oodata pole.

Jeeni vastu dollar veidi tugevnes, kuid püsis allpool esmaspäevast 116,35 jeeni taset.

Nii Soome mark kui Rootsi kroon nõrgenesid pisut Saksa marga vastu. Õhtupoolikul kauples DEM 2,991 Soome marga (1 FIM = 2,6747 EEK) ning 4,3025 Rootsi krooni (1 SEK = 1,8594 EEK) tasemel.

USA väärtpaberiturud tõusid esmaspäeval mõnevõrra, kuid olulisi liikumisi võib oodata alles kolmapäeval-neljapäeval, mil avaldatakse juulikuu jaehinnad ning tootja- ja tarbijahinnaindeks. Turg on endiselt mures võimaliku inflatsioonilise surve pärast ning oodatust tugevam inflatsioon võib tugevalt mõjutada nii valuuta- kui väärtpaberiturge.

Kuld langes Londonis alla olulise 330 USD/oz taseme ning fikseeriti 327,6 dollaril, mis ennustab maaklerite arvates jätkuvat langust.

Hetkel kuum