• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvara omamine toob kaasa kohustusi

  Omaniku õigus otsustada oma kinnis-vara kasutamise üle eeldab vastavaid eelteadmisi. Seetõttu jäeti otsustamine korteri erastamisel enamasti senise haldaja pädevusse ja omanik loobus vabatahtlikult vastutusest oma vara käekäigu eest. Kas sundkorras (seadus näeb ette, et kuni korteriühistu moodustamiseni peab haldamist jätkama endine omanik) tegutsev haldaja on kinnisvara arendamise seisukohast parim?
  Ühistu asutamine on otstarbekas elamutes, kus on üle 10 korteriomandi. Väiksemates majades saab haldamist reguleerida ühise tegutsemise lepinguga. Korteriühistu asutamis- ja registreerimisprotseduur võtab aega 1,5--2 kuud olenevalt asjaajaja osavusest. Pärast ühistu registreerimist läheb veel 1 kuu haldamise tegeliku ülevõtmiseni. Alles seejärel saavad omanikud asuda iseseisvalt oma õiguste ja kohustuste realiseerimisele.
  Haldamist võib omanik korraldada ise või tellida lepingu alusel. Väikestes elamutes jõuab seda teha muu töö kõrvalt, paljukorterilistes elamutes või keerulise ekspluatatsiooniga büroohoonetes on otstarbekam palgata eraldi töötaja (majavalitseja). Läbi haldusteenust pakkuva firma tuleb see küll kallim, kuid annab omanikule tagatise, et tema huvid on kaitstud parimal viisil (kahepoolse lepinguga). Kahjuks ei ole majavalitsejaid Eestis seni atesteeritud. Seetõttu tuleks paluda majavalitseja kandidaadil esitada oma pädevust kinnitavad dokumendid või uurida haldusfirma mainet kinnisvaraturul.
  Kui teenuse maksumus ületab munitsipaali pakutava teenuse hinda üle 2 korra (korteri piirüür Tallinnas 8 kr/m²), siis peaks kaaluma, kas hinnatõus on kaetud pakutavate teenuste mahuga. Teine võimalus on kokku leppida tasu (3--7%) konkreetsete teenuste vahendamise eest. Omanikule jääb alati võimalus kontrollida osutatud teenuste mahtu ja kvaliteeti ning alles nende vastuvõtmise järel haldajale tasuda.
  Vahendusteenuse maksumus oleneb konkreetse objekti keerukusest (elamul madalam, kontoril kõrgem), kuid peaks jääma kõigi tulude ja kulude käibest 5--10% tasemele. Selle eest pakutakse omanikele kinnisvara kasutamise korraldamist. Eelkõige tähendab see üüri- ja rendilepingute sõlmimist ja nende täitmise kontrolli, kommunaalteenuste ning hooldustööde vahendamist ja kulude arvestust. Rentnike ringi ning hooldustööde mahu ja maksumuse määrab omanik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Romek Kosenkranius: kolm probleemi, mille lahendamine toob investeeringud suvepealinna
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kinnisvara areneb – tahaks ka sellest osa
Käes on uus nädal ja uus märkimisperiood. Eilsest on võimalik märkida endale Arco Vara osalust. Mina hetkel aktsionär pole, aga kuna Arco Vara tundub huvitav ettevõte, siis otsustasin analüüsida, kas on aeg seda muuta.
Käes on uus nädal ja uus märkimisperiood. Eilsest on võimalik märkida endale Arco Vara osalust. Mina hetkel aktsionär pole, aga kuna Arco Vara tundub huvitav ettevõte, siis otsustasin analüüsida, kas on aeg seda muuta.
Venipak avab Eestis kaks uut pakisorteerimise keskust
Venipak kavatseb Eestis investeerida 200 000 eurot, avada kaks uut pakkide sorteerimiskeskust Türil ja Viljandis.
Venipak kavatseb Eestis investeerida 200 000 eurot, avada kaks uut pakkide sorteerimiskeskust Türil ja Viljandis.
Suurest perest kallite autodeni: eksperdid paljastavad oma suurimad rahalised eksimused
Financial Timesi eksperdid paljastasid, missugused olid nende suurimad rahalised ebaõnnestumised.
Financial Timesi eksperdid paljastasid, missugused olid nende suurimad rahalised ebaõnnestumised.