• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvara omamine toob kaasa kohustusi

  Omaniku õigus otsustada oma kinnis-vara kasutamise üle eeldab vastavaid eelteadmisi. Seetõttu jäeti otsustamine korteri erastamisel enamasti senise haldaja pädevusse ja omanik loobus vabatahtlikult vastutusest oma vara käekäigu eest. Kas sundkorras (seadus näeb ette, et kuni korteriühistu moodustamiseni peab haldamist jätkama endine omanik) tegutsev haldaja on kinnisvara arendamise seisukohast parim?
  Ühistu asutamine on otstarbekas elamutes, kus on üle 10 korteriomandi. Väiksemates majades saab haldamist reguleerida ühise tegutsemise lepinguga. Korteriühistu asutamis- ja registreerimisprotseduur võtab aega 1,5--2 kuud olenevalt asjaajaja osavusest. Pärast ühistu registreerimist läheb veel 1 kuu haldamise tegeliku ülevõtmiseni. Alles seejärel saavad omanikud asuda iseseisvalt oma õiguste ja kohustuste realiseerimisele.
  Haldamist võib omanik korraldada ise või tellida lepingu alusel. Väikestes elamutes jõuab seda teha muu töö kõrvalt, paljukorterilistes elamutes või keerulise ekspluatatsiooniga büroohoonetes on otstarbekam palgata eraldi töötaja (majavalitseja). Läbi haldusteenust pakkuva firma tuleb see küll kallim, kuid annab omanikule tagatise, et tema huvid on kaitstud parimal viisil (kahepoolse lepinguga). Kahjuks ei ole majavalitsejaid Eestis seni atesteeritud. Seetõttu tuleks paluda majavalitseja kandidaadil esitada oma pädevust kinnitavad dokumendid või uurida haldusfirma mainet kinnisvaraturul.
  Kui teenuse maksumus ületab munitsipaali pakutava teenuse hinda üle 2 korra (korteri piirüür Tallinnas 8 kr/m²), siis peaks kaaluma, kas hinnatõus on kaetud pakutavate teenuste mahuga. Teine võimalus on kokku leppida tasu (3--7%) konkreetsete teenuste vahendamise eest. Omanikule jääb alati võimalus kontrollida osutatud teenuste mahtu ja kvaliteeti ning alles nende vastuvõtmise järel haldajale tasuda.
  Vahendusteenuse maksumus oleneb konkreetse objekti keerukusest (elamul madalam, kontoril kõrgem), kuid peaks jääma kõigi tulude ja kulude käibest 5--10% tasemele. Selle eest pakutakse omanikele kinnisvara kasutamise korraldamist. Eelkõige tähendab see üüri- ja rendilepingute sõlmimist ja nende täitmise kontrolli, kommunaalteenuste ning hooldustööde vahendamist ja kulude arvestust. Rentnike ringi ning hooldustööde mahu ja maksumuse määrab omanik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Börs: Snapi langus ning mure majanduse pärast vedasid turge alla
Snapi pessimistlikud kasumiprognoosid ja sotsiaalmeedia firma aktsia järsk langus vedasid täna USA aktsiaturge madalamale. Päeva lõpuks suutsid aktsiad aga osa kaotustest tasa teha, vahendab Bloomberg.
Snapi pessimistlikud kasumiprognoosid ja sotsiaalmeedia firma aktsia järsk langus vedasid täna USA aktsiaturge madalamale. Päeva lõpuks suutsid aktsiad aga osa kaotustest tasa teha, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Akzo Nobel Baltics 35. Kuidas väikesest värvitehasest sai globaalne ettevõte
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.