• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avalik vaid tingimisi

  Tallinna Kaubamaja, Baltika, Kalev, Forekspank, Ühispank, Norma ja Rakvere lihakombinaat on Tallinna börsil noteeritud ettevõtetest ainsad, kes lubavad aktsionäridel oma aktsiaraamatuga väärtpaberite keskdepositooriumis tutvuda. Teised, enam kui paarkümmend avalikku ettevõtet, lubavad depositooriumil väljastada aktsionärile aktsiaraamatut vaid ettevõtte juhtkonna nõusolekul.
  Augustis depositooriumis kehtima hakanud uus kord ei lähe iseenesest vastuollu äriseadustikuga, kus kirjas vaid, et aktsionäril on aktsiaraamatut õigus näha. Küll aga näitab see ettevõtete püüdu kontrollida ja kinni hoida iseenesest justkui avaliku informatsiooni väljastamist, mis omakorda annab võimaluse aktsionärile survet avaldada.
  Mäletan vastukajasid, mis saabusid toimetusse pärast mõningate Ühispanga aktsionäride avalikustamist ajalehes aasta alguses. Kuidas nii -- miks peavad kõik teadma, et mina olen investeerinud mingisse ettevõttesse ja mulle kuulub nii ja nii palju aktsiaid? Süüdistused küündisid isegi tasemeni, nagu oleks see toimetuse süü, et kodaniku naine ja ämm saavad tema investeeringutest aimu.
  Unustati lihtne tõsiasi, et avaliku, börsil noteeritud ettevõtte omanikud ei ole salatsunft, vaid kõigile avatud kollektiiv, mis koondab endas elus edukalt edasi jõudnud kodanikke. Sinna kollektiivi kuulumine ei saa olla varjamist vääriv häbiasi.
  Näib, et soovides evida teavet isiku kohta, kes kaasaktsionäride vastu huvi tunneb, tahab ettevõte juba eos end kindlustada võimalike rünnakute vastu kas siis ajakirjanduse või näiteks konkurentide poolt. Parimaks tõestuseks, et see mõttekäik viltu kisub, oleks ettevõtte juhtkonnal jätta aktsiaraamatu avalikustamisel omapoolne filter ära.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.