2. september 1997 kell 22:00

Radikaalide ja mõõdukate lõhe

Sergei Beljajev nimetas oma erakonda «nomenklatuuri organisatsiooniks, mis põhineb nomenklatuurikapitalismi aparat?ikupõhimõtetel». See kriitika on otseselt suunatud peaminister Viktor T?ernomõrdini vastu, kes on selle valimisliidu asutaja ja juht.

Beljajev on tuntud kui peaministri esimese asetäitja reformisti Anatoli T?ubaisi kindel liitlane. On teada, et T?ubaisil on hiljuti olnud peaministriga mitu teravat vaidlust kaaluka tähtsusega küsimustes.

Analüütikute arvates näitavat aga Beljajevi lahkumine hoopis seda, et julgemad reformipoliitikud, kes on seni olnud konservatiivse peaministriga seotud poliitilise mõistusabielu kaudu, on hakanud looma endale sõltumatut poliitilist vundamenti.

Moskva ajaleht Nezavisimaja Gazeta ennustab, et Sergei Beljajev kavatseb koos mitme teise Meie Kodu On Venemaa bloki liikmega ühineda erakonnaga Venemaa Valik, mille asutamisele on kaasa aidanud Anatoli T?ubais.

«Uue liidu eesmärk on luua uus lobby-grupp, mis toetaks valitsuse noori reformimeelseid poliitikuid ja aitaks neil selgema eraldusjoone tõmmata valitsuse amorfsema osaga, mis ideoloogiliselt on lähedane kommunistliku parteiga,» kirjutab ajaleht.

Valitsuse nn noored reformistid, keda juhivad Anatoli T?ubais ja teine esimene asepeaminister Boriss Nemtsov, on seni avalikkuses olnud rõhutatult lojaalsed peaministrile. FT

Hetkel kuum