15. september 1997 kell 22:00

Toru sulle, konteiner mulle

Möödunud nädalal Tallinnas peetud rahvusvahelisel seminaril «Transiidi roll üleminekumajanduses» tuli Eesti teede- ja sideminister Raivo Vare lagedale ettepanekuga, et mõttetu konkurentsi transiidinduses peab asendama riikidevaheline partnerlus ja tööjaotus. Minister pakkus välja revolutsioonilise idee, et Eestile peaks jääma selles tööjaotuses konteinerveod kui perspektiivne ala. Teoreetiliselt on tegemist kiiduväärt ettepanekuga ja muidugi võib uskuda imet. Näiteks, et lätlased rahulduvad torutransiidiga ning loobuvad eestlaste kasuks kavatsusest panna üle Suure Lombi seilama laevad, mis Läti (Euroopa) ja Ameerika vahel konteinereid veaksid.

Tegelikkuses kestaks transiidialane kokkuleppeline tööjaotus kas või Balti riikide vahel parimal juhul seni, kuni lepingule alla kirjutanud ministrid ametis on. Tõenäolisem on aga arengustsenaarium, et isegi kui selline kokkulepe saavutataks, öeldaks sest lahti esimese soodsa pakkumise peale.

Hetkel kuum