21. september 1997 kell 22:00

Vene turg on elavnemas

Hoolimata maaklerite optimismist jätkus Riia börsil reedel kasumivõtt ning enamik aktsiatest langes, sealhulgas ka turuliider Unibanka, mis lõpetas nädala 4,4 lati tasemel. Ehkki Unibanka on jätkuvalt hinnatud stabiilse paigutusena väikesel turul, pelgavad paljud investorid panga laienemisplaane Venemaal, pidades neid riskantseteks. Kauplemine oli endiselt küllalt aktiivne, börsikäive ulatus 324 000 latini. Lisanimekirjas oli aktiivsemate seas Olainfarm, mille käive oli 65 100 latti.

Vilniuse börsil jäi reedene kauplemispäev tagasihoidlikuks ja tähelepanu keskpunktis olid seniste suurpankade asemel kaks väiksemat, Litimpeks ja Siauliai, millega turuväliselt tehti suuri tehinguid. Maaklerid arvasid, et tehingute taga võib olla Hermis, mis müüb oma osalust Siauliai pangas.

Kauplemine Venemaa kauplemissüsteemis algas väga tagasihoidlikult, kuid päeva edenedes ilmus turule üha enam Vene investoreid, kelle ostutehingud turgu tõstma hakkasid. Samaaegselt täheldati ka müügipakkumiste vähenemist, mis tõusu veelgi ergutas. Kauplemiskäive ulatus tubli 63 miljoni dollarini. Maaklerid jäid siiski ettevaatlikuks ning arvasid, et langustrend ei pruugi olla veel murtud ning tekkinud huvi võib taas väheneda. Sellest tulenevalt oli ka suuraktsiate liikumine erinev -- ÜES langes, kuna aga Irkutskenergo ja Mosenergo tõusid mõnevõrra.

Kolmekordselt nõiutud päev USAs tõi enesega ettearvatult kaasa suuri päevasiseseid kõikumisi ning Dow sulgus mõne punkti allpool. Laiemal turul valitses siiski positiivne meeleolu hoolimata nädalavahetusel ees seisvast G7 tippametnike kohtumisest Hongkongis ning S&P500 ning Nasdaq'i indeksid tõusid, viimane koguni teise järjestikuse rekordini -- 1680,36 punkti tasemel. Põhilisteks kauplejateks olid suurtegijad ning väikeinvestorid jäid päeva suuri kõikumisi kartes põhiliselt mängust välja.

Hetkel kuum