23. september 1997 kell 22:00

Eratootja taastas neljanda elektrijaama

Räpina paberivabriku juhataja Andres Pavelson ütles, et kui paberimasin töötab, suudab tunnis 55 kW elektrienergiat tootev väikeelektrijaam rahuldada umbes veerandi ettevõtte energiavajadusest. «Pigem on tegemist ajaloolise objekti taastamisega,» lisas ta.

Pavelsoni sõnul on paberivabrik sõlminud Voldemar Enno juhitava ASiga Generaator lepingu, mille kohaselt ostab ettevõte elektrienergiat võrguhinnast veidi madalama hinnaga.

«Loodan hakata elektrienergiat tootma alates selle nädala lõpust,» ütles Voldemar Enno. Tema kinnitusel läks Räpina hüdroelektrijaama taastamine maksma pool miljonit krooni. «See on tunduvalt rohkem kui eelmiste väikeelektrijaamade puhul,» seletas Enno. «Elektrijaama sisse- ja väljavoolukanalis ning turbiiniruumis tuli teha tõsiseid ehitustöid.»

Enno sõnul sõidab ta kohe pärast Räpina hüdroelektrijaama käivitamist Kundasse, kus taastatakse ASile Generaator E & K kuuluvat väikeelektrijaama. «Kunda elektrijaam tuleb minu taastatuist võimsaim,» lausus Enno. Kunda hüdroelektrijaama võimsus on pärast valmimist 400 kWh. Hüdroelektrijaam hakkab elektrienergiat müüma Kunda tsemenditehasele. «Eelleping on sõlmitud,» kinnitas Enno.

Enno andmetel toodavad tema kolm varem taastatud väikeelektrijaama Saesaares, Leevakul ja Kotkas aastas üle 1 GWh elektrienergiat. Võrdluseks, RE Eesti Energia tootis eelmisel aastal 8985 GWh elektrienergiat.

Saesaarel ja Leevakul toodetud elektrienergiat ostab AS Põlva Piim, Kotka elektrienergiat ostab üks Tallinna firma.

Hetkel kuum