23. september 1997 kell 22:00

Rivkin vangistati

Kohus põhjendas oma otsust sellega, et ei Rivkin ega Aadel andnud aru oma kuriteo raskusest ega tunnistanud ennast süüdi.

Süüdistuse kohaselt võltsis Aadel Kadrioru elamuekspluatatsioonivalitsuse passiametnikuna 1993. aasta jaanuaris Eesti passi taotlenud Mark Rivkini sünniandmeid ja rahvaarvestuskaarti. Rivkinile pandi süüks valeandmete alusel väljastatud passi kasutamine 1993. aasta veebruarist kuni 1994. aasta aprillini, kui kaitsepolitsei Rivkinilt ja tema perekonnaliikmetelt passid ära võttis.

Rivkin ja tema pereliikmed taotlesid Eesti kodakondsust, kuid neile keelduti seda andmast. Sellele järgnes pikk kohtuprotsesside jada, mis lõppes riigikohtu otsusega, kus tunnistati valitsuse korraldus kodakondsuse andmisest keeldumise kohta seadusevastaseks.

Valitsus väljendas oma seisukohta riigikohtu otsuse järel, keeldudes arutamast Rivkinitele kodakondsuse andmist enne, kuni pole lõppenud kohtuprotsess teda passi saamisel abistanud ametniku üle.

Mark Rivkinile ja tema pereliikmetele kuulub AS Malio, mis on rahvusvaheliste kaubamärkide Massive ja Samsonite esindaja Balti riikides ning üks Philipsi toodete edasimüüjatest. ASi Malio aastakäive ulatub kümnetesse miljonitesse kroonidesse.

Rivkinile kuulub Kadriorus nn kirjanike majas üks majatiib, samuti hoones tegutsev kauplus ja kohvik.

Leo Aadli ja Mark Rivkini esindajad kinnitasid eile kohtus, et nad esitavad linnakohtu otsuse peale kaebuse.

Hetkel kuum