5. oktoober 1997 kell 22:00

Saksamaal jõuti maksukompromissile

Saksa valitsuskoalitsioon jõudis kokkuleppele osalises maksuvähendamises, mis võib kehtima hakata jaanuaris. Kompromiss nõrgestab riigikassat, kuid tugevdab valitsuse positsiooni.

Pärast raskeid arutelusid jõudsid valitsusse kuuluvad kristlikud demokraadid ja liberaalid üksmeelele, et nn solidaarsusmaksu, mis on kehtestatud läänesakslastele ja millega toetatakse Ida-Saksa ülesehitust, vähendatakse 7,5 protsendilt 5,5-le.

Valitsuskoalitsiooni väiksem partner, liberaalid (FDP) on kogu aeg nõudnud solidaarsusmaksu järkjärgulist vähendamist ja kaotamist. Kristlikust demokraadist rahandusminister Theo Waigel on selle vastu, sest maksu üheprotsendiline vähendamine kahandab riigi tulu 3,5 miljardi Saksa marga võrra.

Solidaarsusmaksu vähendamine 2% võrra tekitab järgmise aasta eelarves täiendava 7protsendilise augu. 1,4 miljardit sellest on FDP esimees Wolfgang Gerhardt lubanud katta markade müügiga. Lisaks aeglustab valitsus endise Saksa DV võlgade maksmist, mis koormab järgmise aasta eelarvet viie miljardiga.

Samal ajal kui solidaarsusmaksu vähendatakse, käib ülejäänud maksureformi osas valitsuse ja opositsiooni vahel vaidlus edasi. DI

Hetkel kuum