13. oktoober 1997 kell 22:00

Adavere lihatööstus alustas eksporti Venemaale

ASi Adavere Lihatööstus tegevdirektori Harri Nukke sõnul praegu rohkem kui kümme tonni kuus eksportida ei saa, sest lihatööstuses valitseb ruuminappus. «Samuti võib probleemiks saada tooraine puudus,» ütles ta.

Nukke hinnangul valitseb Vene turul nii kohalike lihatööstuste kui ka importkauba vahel tugev konkurents. «Samuti tuleb arvestada maitseerinevustega -- igas linnas on oma maitse-eelistused,» ütles Nukke. «Meie kauba müügile tuleb kasuks see, et venelased mäletavad veel eesti kaupa.»

Järgmisest aastast suurendab Adavere tööstus eksporti Venemaale kuni 40 tonnini kuus, lisas Nukke.

Peale Adavere tööstuse ekspordib lihatooteid korrapäraselt Venemaale veel ainult Rakvere lihakombinaat. Rakvere lihakombinaadi infojuhi Andrit Heidovi sõnul saadab Rakvere kombinaat Venemaale iga kuu umbes 45 tonni liha ja lihatooteid, võrreldes eelmise aastaga pole kogused muutunud.

Adavere lihatööstuse omanikud soovivad ettevõtte aktsiad järgmisel aastal börsile viia, ütles Nukke. Tema sõnul on börsile minek Adavere juhtkonnas korduvalt arutlusel olnud ning ettevõte on moodustanud töögrupi, kes sellega tegeleb.

«Me oleme veel arutanud, kas emiteerida aktsiaid juurde; kas müüa oma aktsiaid ja kui müüa, siis kellele,» ütles Nukke. «Pakkumisi koostööks ja meie aktsiate ostuks on teinud mitmed Eesti lihakasvatajad, aga ka Saksa ja Soome investorid,» rääkis Nukke, soovimata nimetada firmade nimesid. «Me arutame kindlasti neid pakkumisi, aga me pole veel midagi otsustanud.»

Adavere lihatööstus on tootmismahult neljas lihatöötlemisettevõte Eestis. Adavere lihatööstus investeerib sel aastal veel 2--3 miljonit krooni tootmise laiendamisse. Ettevõtte üheksa kuu käive oli 51 miljonit krooni ja kahjum 123 000 krooni. Aasta lõpuks prognoosib lihatööstus käibeks vähemalt 66 miljonit ja kasumiks pool miljonit krooni. Adavere toodab kuus 180--190 tonni liha ja lihatooteid.

Hetkel kuum