14. oktoober 1997 kell 22:00

Hansatee Grupp ostis Rootsist reisiparvlaeva

Lion King mahutab 1700 reisijat ja 550 sõiduautot. Laev on ehitatud 1979. aastal Soomes Turu laevatehases ning sõitis seni Viking Line'i lipu all Taani ja Rootsi vahel.

ASi Hansatee Grupp juhatuse esimehe Enn Pandi ütlusel hakkab ostetud reisiparvlaev Tallinna--Helsingi laevaliinil Eesti lipu all sõitma alates järgmise aasta veebruari keskpaigast.

Laevas tehakse enne liiniletulekut ümberehitus- ja remonditöid 2 mln USA dollari ehk 28 mln krooni eest. Tööde käigus ehitatakse juurde üle saja uue kajuti. Lähiajal väljakuulutatava nimekonkursiga on kavas laevale ka uus nimi leida.

Ligi 435 miljoni krooni suurust laevaostu finantseeritakse 280 miljoni krooni ulatuses pangalaenuga ning ülejäänud Hansatee aktsiaemissioonist laekuva rahaga, lausus Pant.

Kui palju aktsiaid emiteeritakse, peab nõukogu otsustama lähinädalatel.

Me kavatseme laenu võtta viieks kuni seitsmeks aastaks ning pandiks on laev, ütles Pant. Tema sõnul otsustatakse laenu andev pank ning valuuta pärast pankade käest konkreetsete laenupakkumuste saamist. Laenupakkujate seas on ainsa Eesti pangana esindatud ka Ühispank, kuid ta ei suuda välispankadega raha hinna tõttu konkureerida, ütles Pant.

Ostusumma tuleb Pandi sõnul Stena Line'ile tasuda novembri lõpuks.

Eelkõige hakkab ostetud Lion King asendama käesoleva aasta lõpus Tallinna--Helsingi laevaliinilt lahkuvat reisiparvlaeva Normandy, sest Hansatee ja Normandy omaniku Gotland Rederings AB vaheline rendileping lõpeb aasta lõpus.

Georg Otsa rendileping on Hansateel kuni 1999. aasta lõpuni sõlmitud ASiga Eesti Merelaevandus ning Meloodia rendileping kestab 1998. aasta lõpuni ja on sõlmitud Nordström & Thulini ja Eesti Merelaevandusega.

Hetkel kuum