Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Leivatehased vähendavad tootmist
ASi Leibur müügidirektori Asse Hangi sõnul väheneb leiva tarbimine sellepärast, et inimesed on hakanud leiba asendama teiste toiduainetega. «Süüakse rohkem puuvilju ja piimatooteid,» nendib ta. «Samuti pole enam suurtarbijaid nagu näiteks oli Punaarmee.» Siiski aeglustub sel aastal Hangi hinnangul tarbimise vähenemise tempo.
Eestis tegutseb praegu 21 üle viiekümne töötajaga leivatööstust ja umbes 200 väiksemat leivatööstust ja pagarikoda. Leiva tootmisega on otseselt seotud umbes 3000 inimest. Leivatöösturite hinnangul toodab leiva- ja saiatooteid kolme aasta pärast umbes 50 firmat vähem.
Leivaliidu juhatuse esimees Arnold Kimber leiab, et ka suuri tegijaid on turul praegu liiga palju. «Nad ei saa kõik toota täisvõimsusega, mis halvendab omakorda nende kõikide olukorda,» sõnab ta.
Kimberi sõnul oleks normaalne, kui Eestis tegutseks lisaks kohaliku tähtsusega leivatööstustele 8--10 suuremat tööstust.
Kolm aastat tegutsenud Fazer Eesti ASi müügidirektor Ülo Rekkaro leiab, et kodumaist leiva-ja saiatoodangut on eelkõige vähendanud suur välismaise kauba import.
«Pole normaalne, et me toome siia säilitusaineid täis keekse ja kohalikud firmad peavad selle arvel oma tootmismahtusid koomale võtma,» sõnab Rekkaro.
Leivatoodete tarbimise vähenemine mõjutab eelkõige suuri, kaua tegutsenud tehaseid ja väikseid nurgataguseid tegijaid, lausub Rekkaro. «Mõnes mõttes on see heagi, sest nüüd on paljud põlveotsas tegijad sunnitud oma äri kinni panema.»
Umbes 40 protsenti Eesti leivatööstusest kuulub Soome ja Rootsi kapitalile. Eesti suurima leiva- ja saiatootja Leiburi omanikeks on 75 protsendiga Soome toidukontsern Cultor, ülejäänud osa ettevõtte aktsiapakist kuulub Rootsi firmale Cerealia. Leiburi turuosa on kogu Eesti turul toodangumahtude järgi umbes 25 protsenti.
Umbes viiendiku Tallinna turust on hõivanud Soome Fazer Leipomot OY-le kuuluv Fazer Eesti. Kogu Eesti turul on Fazeri osatähtsus siiski väiksem, sest Tallinnas müüakse 75 protsenti toodangust.
Arnold Kimber leiab, et Eesti kapitalil põhinevad firmad peaksid rohkem koostööd tegema.
«Meie firmad teavad vaid konkurentide hindu, ei midagi muud,» ütleb ta. «Igaüks rabeleb omaette ja kokkuvõttes nõrgestab selline tegevus kohalikku kapitali.»
Samas on väliskapitali kohalolek igati tervitatav, sest nii tulevad ju investeeringud, ütleb Kimber.
«Jäme ots on ju sellele vaatamata ikka eestlaste käes,» lisab Kimber.