26. november 1997 kell 22:00

Kullauntsi hind alla 300 dollari

Eile oli Jaapani majanduses ?okivaba päev. Tokio börsi Nikkei indeks tõusis 1,12%, kuigi finantssektori mõned aktsiad (Daiwa ning Nikko) siiski langesid. Reitinguagentuur Moody's teatas viie panga reitingu võimalikust alandamisest ning üks teisejärguline pank lõpetas oma tegevuse. Kuulduste kohaselt on raskustes veel mitu regionaalse tähtsusega panka. Kui veel mõni aeg tagasi oleksid viimased teated jeeni kursi viinud ilmselt kiiresti alla, siis nüüd, pärast hiljutisi vapustusi käsitlesid liigitasid turud uudiseid «heade» hulka. Valuutadiilerid asusid hoopis vahetult enne tänupühi USAs kasumit välja võtma. On aga ilmselge, et jeeni väikene toibumine on vaid ajutine, sest saareriigi ning kogu regiooni finantsolukord ei anna optimismiks jeeni suhtes mingisugust alust. Pigem vastupidi. Kiiret langust lähipäevil ilmselt ka ei tule, sest täna ja homme toimub New Yorgis optsioonide realiseerimine kursiga 128,15--128,20. Turgusid püüdsid maha rahustada ka Jaapani rahandusminister ning keskpanga president, kes oma ühisavalduses kutsusid üles mitte pöörama tähelepanu kuulujuttudele ning lubasid, et suuri pankrotte enam ei tule. Dollari kurss 130 jeeni on maakleritel juba silme ees. See tase ületatakse ilmselt enne 16. detsembrit.

Dollar oli eile heas hoos Saksa marga suhtes. Euroopas tõusis USD kurss üle 1,75 taseme, pärastlõunal tõusis see isegi 1,7602 DEMini (14,08 kroonini). Eile õhtul oli dollari kurss 1,7595 DEMi (14,076 krooni).

Kullauntsi hind langes eile esmakordselt pärast 12,5 aastat alla 300 dollari. Londonis fikseeriti kulla hinnaks 297,00 dollarit unts.

Hetkel kuum