• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mitteresidendid saavad käibemaksu tagasi

  Käibemaksuseaduse ja rahandusministri korra järgi saavad Eestis tegutsevad mitteresidendid hakata järgmisel aastal esitama maksuametile avaldusi Eestis tasutud käibemaksu tagasisaamiseks. Mitteresident saab käibemaksu tagasi juhul, kui samal alal tegutsevatele Eesti residentidele kehtivad vastavas välisriigis samasugused käibemaksusoodustused.
  Tagastatav summa peab aasta jooksul olema vähemalt 4000 krooni. Taotlus esitatakse mitteresidendi Eesti esindaja elu- või asukohajärgsele maksuametile või esindaja puudumisel Tallinna maksuametile. Maksuamet tagastab tagasimakstava summa kuue kuu jooksul.
  Rahvusvahelisi kauba- ja reisivedusid teostavatele mitteresidentidele kehtivad Eestis käibemaksu tagastamisel lisatingimused, mis lähtuvad rahvusvahelistest maanteevedude kokkulepetest.
  Maksuameti käibemaksu talituse juhataja Sirje Pulk ütles, et vaevalt mõjutab käibemaksu tagastamine mitteresidentidele riigieelarvet. Suured kaubakogused, mis müüakse välisriigi juriidilisele isikule, lähevad kirja ekspordina, mis on maksustatud 0% käibemaksuga ja tagastamisi ei teki, lisas ta. Pulk sõnas, et käibemaksu tagastamine mitteresidentidele puudutab esmalt teenuste osutamist. «Meil osutatakse välisriigi juriidilistele isikutele mitmeid maksustatavaid teenuseid,» selgitas Pulk.
  Pulk sõnas, et lähiajal on kavas kaotada mitteresidentide käibemaksu tagastamise sõltuvus sellest, kas vastavas välisriigis on sarnane maksusoodustus Eesti residentidele. «Samu tingimusi on raske nõuda ja järgida,» ütles Pulk.
  Rahvusvahelise käibemaksu tagastamisega tegeleva firma GiroTax ITN Baltic Ltd esindaja Andres Loorpuu kinnitas, et käibemaksusoodustuse sidumine soodustusega välisriigis on ebaõiglane ja ebaefektiivne, kuna seda pole võimalik kontrollida.
  GiroTax ITN Baltic tagastab Loorpuu sõnul Eesti firmadele Lääne-Euroopas makstud käibemaksu. Soomest saab Eesti ettevõte käibemaksu tagasi näiteks keskmiselt kolme kuu jooksul, ütles Loorpuu. Teistes Põhjamaades võtab käibemaksu tagastamine 3--4 kuud, aga nt Itaalias võib see toimuda alles kahe aasta jooksul, jätkas Loorpuu. Venemaalt pole tema andmeil seni veel võimalik käibemaksu tagasi saada.
  Saksa majandusesinduse ja Kieli kaubandus-tööstuskoja esinduse nõunik Alo Laud sõnas, et Saksa ettevõtjaile käibemaksu mittetagastamine on seni Eestis probleem. Ta tunnistas ka, et Eesti ettevõtjail on Saksamaalt käibemaksu tagasi saada keeruline, kuid põhimõtteliselt võimalik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.