10. detsember 1997 kell 22:00

Sisekujundust mõjutas popkunst

Asukoht:- Tallinn Narva mnt 6

Tellija:- AS E-Köök

Sisekujundaja:- Maile Grünberg, AS Günberg

Valgustus:- Rinaldo

Kohviku mööbel:- eritellimus, AS Posteraal

Toolid:- Chiacciera, Darja

Dekoratiivmaalingud:- AS Posteraal

Kohti:- 50 istumiskohta

Objekti suurus:- kaks ruumi 140 m², valmimas 75m² ruum

Maksumus:- üldehitus 400 000 ja sisustus 400 000 krooni

- Kulinaaria- ja kondiitritoodete kaupluste keti ASi E-Köök üks omanikest Elle Reimann ütles, et tegelikult rajati kohvik -- millel hetkel pole veel nimegi -- tarbijate nõudmisel. Suvel valmis endistes Estkompeximi ruumides E-Köögil paari puhkelauaga kauplus, mida poe püsikunded kasutasid üha sagedamini vaba aja veetmise kohana.

«Poes muutus kitsaks ja seepärast tekkiski mõte, et kõrvalruumi võiks ehitada kohviku, mis erineks oma stiililt tunduvalt teistest,» selgitas Elle Reimann.

Maile Grünbergi selgitusel oli ruumikujunduse lahenduses kõige raskem leida originaalne lähtepunkt, mis aitaks kohvikul vabaneda varem ruumis asunud viletsa kiirsöögikoha mainest.

«Iga objekti puhul peab alati enne selgeks tegema sobiva kujunduse stiili, millest tuleks ka teostuses rangelt kinni pidada,» oli Maile Grünberg kindel. Ta lisas, et sellisel juhul ei teki kunagi stiilivääratusi ja lõpptulemus on detailideni väljapeetud.

Kuna maja on ehitatud 1960. aastatel, pidas Maile Grünberg kõige otstarbekamaks kasutada kohvikus 1950.--1960. aastatel Euroopas levinud popkunsti motiive. Sisekujundaja sõnul oli tol ajal moes värvikirev modernistlik plastik- ja metallmööbel, kujunduses kasutati palju ümaraid vorme ning geomeetrilisi kujundeid.

Kohvikut, nagu ka kauplust, läbivad põhimotiivina erksavärvilised täpid ja ringid seintel. Ümaratest vormidest on kantud ka omapärased ümmargused lambid laes ja ruumi seintel. Maile Grünbergi sõnul on geomeetriliste kujundite rohke kasutamine omamoodi kummardus popkunsti suurkujule Andy Warholile.

Hetkel kuum