14. detsember 1997 kell 22:00

Konkurendid kahtlustavad Leiburit dumpingus

ASi Leibur müügidirektori Asse Hangi sõnul on hinna langetamise eesmärk suurendada oma turuosa. Leiburile kuulub praegu umbes veerand kogu Eesti pagaritoodete turust. Kui palju hinnalangusega seoses Leiburi turuosa suureneb, ei osanud Hang prognoosida.

Hangi sõnul kaetakse hinnalangus Patarei tänava ja Peterburi maantee tehaste sulgemisega kokku hoitud umbes viie miljoni krooni ning omavahendite arvel. Hangi kinnitusel tegi otsuse hinda alandada Leiburi tegevjuhtkond, mitte ettevõtte välisfirmadest omanikud.

Kuna teised leivatööstused kavatsevad hindu tõsta, on oodata muutusi leivaturul, ütles Hang. Tema sõnul ei langeta Leibur hinda ajutiselt, vaid uus hinnapoliitika jääb jõusse ka uuel aastal.

Lõuna-Eesti leivatootja ASi Pere Leib finantsdirektor Maie Varkki ütles, et Leiburi hinnalangetamine tähendab dumpinghinnaga müümist. See ei saa muu olla, sest leivatööstuste kasumid on niigi piiri peal ja kulutused on oluliselt suurenenud, lausus Varkki. Tema hinnangul võib Leibur hinnalangetamisega juurde võita veel kuni 10 protsenti leivaturust.

Ka ASi Saile peaökonomist Greta Peterson ütles, et tegemist võib olla toodangu alla omahinna müümisega. «Ilmselt saab Leibur endale sellist sammu lubada tänu emafirmade toetusele,» lausus Peterson.

Leivaliidu presidendi Arnold Kimberi sõnul võib hinnalangetamine tekitada raskusi Eesti kapitaliga firmadele. «See võib saada nii mõnegi leivatööstuse pankroti põhjuseks,» lausus Kimber.

Hetkel kuum