18. detsember 1997 kell 22:00

Investeerimispank 310 miljoni eest müüdud

Immermani ja Investeerimispanga juhatuse esimees Härmo Värk ütles, et panga omandiõigus muutub ja ostutehing viiakse lõpule järgmise aasta alguses.

Investeerimispanga senised aktsionärid Eesti Pank, Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank (EBRD), Swedfund, Finnfund ja DEG müüsid aktsiad kokku 310 miljoni krooni eest. Ostu finantseerib suures osas Eesti Ühispank, kes investeerib tehingusse üle 180 miljoni krooni. Raha kantakse üle järgmise aasta alguses.

Härmo Värgi sõnul on juba sõlmitud kokkulepped kolmandiku aktsiate edasimüügiks kohalikele finants- ja tööstusettevõtetele, kes ka ostu finantseerivad. Strateegilise plaani kohaselt jaotub kolmandik Eesti Investeerimispanga aktsiaid Norma Grupi, Merko Grupi, Eesti Ühispanga ja Magnum Grupi vahel nii, et keegi ei omanda 10 portsenti ületavat osalust. Värgi sõnul on osalus ühtedel veidi vähem, teistel rohkem, kuid keskmiselt üheksa protsenti. Äripäeva andmetel saab Ühispank Investeerimispangas 10protsendilise osaluse.

Värk lausus, et tulevastest osanikest on mõned saanud Investeerimispangast ka laenu. Kes nimelt, ei soostunud ta avaldama.

Värk kinnitas, et Magnum Grupi poolt pangas osaluse omandamine ei mõjuta Investeerimispanga erastatud Läti farmaatsiafirma Grindex ja Tallinna farmaatsiatehase ühinemisläbirääkimisi, mille Investeerimispank farmaatsiatehase ümber tekkinud skandaali tõttu katkestas.

«Meie võtame panga seisukohast Magnumit kui finantsinvestorit,» lisas ta.

Värk ütles, et Investeerimispangal on järgmise aasta jooksul plaanis omanike ringi veelgi laiendada. Täpsemaid arenguplaane tutvustavad omanikud järgmise aasta alguses, mil ostu-müügitehing on juriidiliselt lõpule jõudnud.

Peale juhtkonna soovis Investeerimispanka osta ka Saksa Landesbank Schleswig-Holstein, kuid panga tegevjuhtkond tõrjus nad kõrvale ultimaatumiga, et juhul, kui ostutaotlust tagasi ei võeta, lahkuvad pangast juhtkond ja tippspetsialistid.

Investeerimispanga bilansimaht novembri lõpus oli 1,9 miljardit krooni ja puhaskasum 34,9 miljonit krooni.

1992. aastal asutatud Investeerimispanga aktsiakapital on 132,6 miljonit krooni, novembri lõpu seisuga moodustas panga omakapital 184,4 mln krooni.

Hetkel kuum