Seadmed maksuvabaks

21. jaanuar 1998, 00:00

Kivirähu sõnul ei saa muudetud tulumaksuseaduse segasest sõnastusest seda praegu välja lugeda. Kivirähk sõnas, et eelmisel nädalal kuulas valitsus kabinetiistungil rahandusminister Mart Opmanni selgitusi seaduse tõlgendamise kohta ja tegi talle ülesandeks teha kiiresti kõik selleks, et ka tootmisseadmed kuuluksid maksusoodustuse alla. Alates sellest aastast hakkas kehtima tulumaksuseaduse muudatus, mille järgi saavad regiooniti tulumaksuvabastuse üksnes hoonetesse või tootmisseadmete paigaldamisse tehtavad investeeringud.

Segane sõnastus on tekitanud lahkarvamusi nii valitsuse liikmete kui riigikogu liikmete vahel. «Valitsus mõtles algusest peale seda, et maksusoodustus on ka paigaldatud seadmetel, kui need on hoone lahutamatuks osa,» kinnitas Kivirähk. Näiteks loomalauta üles pandud lüpsiseadmed saavad soodustuse, kui need on ratastel ühest kohast teise liikuvad, siis nad ei saa, kirjeldas Kivirähk.

Ta ütles, et valitsus pole veel otsustatud, kas ta esitab riigikogule seaduseparanduse või piirdub rahandusministri määrusega.

Jõgeva maakonnas kartulitooteid valmistava Pepsico Eesti ASi pearaamatupidaja Ruth Heinmets sõnas, et maa-ettevõtte seisukohast on praegune tulumaksusoodustus nonsenss, sest uusi hooneid maale eriti palju ei ehitata ja pigem ostetakse odavalt vanemaid hooneid ning pannakse põhiline raha seadmete alla.

Tema sõnul pole seadmete arvessevõtmiseta maksusoodustusel mingit efekti ja maaettevõtjad sellest riigipoolset toetust oma ärile ei tunneta.

«Kui Pepsico algusaega meenutada, siis meie ostsime hooned erastamisagentuurilt võileivahinna eest võrreldes selle rahaga, mis me pärast seadmetesse panime,» kinnitas Heinmets.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing