2. veebruar 1998 kell 22:00

Kas anda eras- tamisagentuuri kätte ettevõtete maa müük?

Julgeksin väita, et mida rohkem oleks eras-tamise teostajaid, seda kiiremini see protsess liiguks. Maa erastamine on ikkagi väga tähtis tervele majandusele. Mida kiiremini saab maa omaniku, ja huvitatud omaniku, seda kiiremini protsessid kulgevad.

See erastamine ei ole ju mingi suur kunst ega teadus lõppude lõpuks. See on ikkagi koostöö mingite riigiametite vahel. Tegemist on mingisuguse volitamise küsimusega -- kas riik volitab siis maakonda või kedagi muud seda erastamist korraldama.

See kiirendaks kogu erastamisprotsessi, kui tegijaid rohkem oleks. Kui muidugi mõelda niisuguseid lõpmatu keerulisi skeeme, et see, kes nüüd on erastamisse juurde toodud, peab selleks, et otsust teha, nende teiste, seniste tegijate käest mingit nõusolekut küsima, siis ma muidugi kardan, et selline asi ei kiirenda erastamist.

Aga kui algstaadiumis lepitakse põhimõtetes kokku, siis erastamisagentuuri näol on sellel maastikul lihtsalt üks tegija juures ning füüsiliselt jõutakse rohkem ära teha. Ega muud midagi.

Ma arvan, et see ei oleks otstarbekaks. Paraku on aeg näidanud, et erastamisagentuur on pigem maa erastamise protseduuril jalus. Vähemalt selline mulje on minul isiklikult jäänud.

Meil on olnud vaidlusi asjaomaste isikutega ja nende arvamused ei lange päris kokku üldlevinud suunaga. Tähendab, siiamaani on erastamisagentuur püüdnud väita, et maa erastamine pole üldse nende rida. Sest kui me sügisel valla nimel sellise pakkumise tegime, et kaasata teda maa erastamise protsessi, siis erastamisagentuur loobus sellest. Nüüd ilmselt on siis olukord natuke muutunud. Ja ma ei tea, kas see initsiatiiv on nende poolt või kelle poolt iganes, aga ma leian, et see oleks jällegi üks instants erastaja ja müüja ehk riigi vahel.

Minu arvates oleks hoopis õige, et nii nagu on eraisikute maaerastamised antud täiesti omavalitsustele, miks mitte siis ka juriidiliste isikute ostu-müügilepinguid ei võiks omavalitsus teha.

Seepärast, et niikuinii aruandmise kord on olemas ning ülevaade sellest, kellele, kui palju, kus ja mida on erastatud, jääb riigile ikkagi alles.

Hetkel kuum