2. veebruar 1998 kell 22:00

Riia börsil jälle uus indeks

Riia börs võttis veebruarist kasutusele uue indeksi RICI, mis alustas 700 punkti tasemelt. Esmaspäeval langes RICI 1,05% 692,39 punktini, kusjuures börsi käive langes koguni 54 000 latini. Unibanka siiski tõusis santiimi võrra, samuti Balta, mida päevane kauplemiskeeld vähimalgi määral ei mõjutanud. Maaklerite sõnul ei paista tunneli lõpust veel valgust ning olukorra arvestatavat paranemist turul pole ette näha.

Vilniuse börsil langesid järsult kahe põhinimekirja aktsia -- Medienos Plau?ase ja Birzai piimakombinaadi - hinnad. Maaklerite sõnul oli langus pigem tehniline kui näitajatest tingitud. Tagasihoidliku käibe juures ei suutnud turg seedida paari suurt «parima hinnaga» müügiorderit ning see tingiski hinna järsu languse. Hermis langes 148 litile. Samal ajal tõusis Vilniuse Pank 4 liti võrra, ehkki kaubeldi vaid 50 aktsiaga. Litin langes 31,23 punkti 813,75ni. Ka A-nimekirjas langesid aktsiate hinnad, ehkki vähemal määral.

Aktsiate hinnad RTS-süsteemis avanesid esmaspäeval ligi 4 protsenti kõrgemal reedesest sulgemistasemest ning RTS-indeks jõudis kogu päeva kestnud sujuva tõusuga taas üle 300 punkti piiri. Maaklerite sõnul tekitasid hinnatõusu odavate hindade jahil turule tulnud investorid ning Aasia turgude tõusust tekkinud optimism. Samal ajal leiti, et turu praeguse volatiilsuse juures võib 6protsendisele tõusule kergesti järgneda 10protsendine langus, eriti kuna optimism pole välisinvestorite hulgas kuigi laialt levinud.

USA turgudel püsis ka esmaspäeva hommikupoolel tugev tõusutrend ning S&P500 indeks tõusis varase kauplemise käigus ajaloos esmakordselt üle 1000 punkti piiri. Tõusu ergutas eriti teade järjekordsest ühinemisest suurfirmade seas ning NAPMi positiivne aruanne, mis ennustab 1998. aastaks tugevat 3protsendist majanduskasvu hoolimata Aasia kriisi poolt põhjustatud kahjustustest.

Hetkel kuum