5. veebruar 1998 kell 22:00

Aasia mõju Euroopa pankadele

Raskeimas olukorras on paarkümmend Prantsuse ja Saksa suurpanka, mille osa Euroopa Liidust Aasiasse tehtud laenudes on 85--90%. Prognoositakse, et nende pankade tulud kahanevad tänavu seetõttu 30--40%. Sellise järelduse on teinud reitinguagentuur Standard & Poors. Briti ärilehes Financial Times ilmumise järel on see muutnud Davosi majandusfoorumil firmajuhid ja pankurid üpriski murelikuks. Nad arvavad, et kriisi mõju ei piirdu ainult pankadega, vaid sündikaatlaenude kaudu levib risk kogu Euroopas.

Raskeimas olukorras on Prantsuse pangad ja iseäranis Credit Lyonnais, mis on andnud suuri laene Aasia pankadele. S&P prognoosib, et Tai pankade laenukahjumid ulatuvad tänavu 30 protsendini ja Indoneesia pankade omad 50 protsendini kõigist võetud laenudest.

Kuid parem pole ka Saksa pankade olukord, sest Saksa uurimiskeskuse IFO andmetel on umbes 60% Saksa pankade Aasia-laenudest lühiajalised.

Davosis leiti, et parim, mida pangad praegu teha saavad, on kohe avalikustada oma Aasia laenud. Esimesena on seda teinud Saksa Deutsche Bank, kes arvab, et Aasiasse tehtud umbes 227 miljardi Eesti krooni suurustest laenudest ei pruugi ta tagasi saada kuni 13 miljardit. TS-FT-DI-ÄP

Hetkel kuum