23. märts 1998 kell 22:00

Vene turg jätkas tõusu

Ehkki Riia börsi maaklerite kinnitusel jälgivad nad sündmusi Venemaal huviga, polnud sealsete poliitiliste tormide mõju Läti aktsiatele oluline. Hinnad langesid börsil ka väliste mõjutusteta ning kauplemiskäive vajus alla 200 000 lati piiri. Kaija jätkas kukkumist ning ka Unibanka liikus taas santiimi võrra madalamale. Kuigi aastakoosolekutelt oodatakse kauplemise elavdamist, pole sel nädalal toimuvalt Kaija koosolekult oodata midagi head ning hinnalangus võib jätkuda.

Leedu börs näitab stabiliseerumistendentsi. Nii põhi- kui A-nimekiri on jõudnud tasemele, kus oldi novembris pärast kriisi ning enne aasta alguse langust. See on ilmselt lähemal ajal ka hinnatõusu võimaluste piiriks, kuna iga edasine liigutus kõrgemale toob enesega kaasa kasumivõtu. Siiski püsis börsi kauplemiskäive suhteliselt tugev, seda küll põhiliselt tänu Leedu Energiale, millele langes taas lõviosa käibest. Möödunud nädalal kaubeldi Leedu Energiaga ligi 10 miljoni krooni eest.

Vene valitsuse äkiline kukkumine ja Jeltsini jõuvõtted ehmatasid päeva algul maaklerid ära ning noteeringuid märgiti tublisti alla. Kui päeva peale hakkas sündmuste plaan selguma, asendus hirm optimismiga ning RTS jõudis õhtuks plussi. Uus peaministrikandidaat olevat Nemtsovi mees ja reformist, see on aga vesi aktsiaturu veskile. Kui lähemad päevad uusi ja hullemaid üllatusi ei too, võib ennustada ilusat hinnatõusu.

USA aktsiad jõudsid reedel uute rekorditeni, murdes napilt ka 8900 punkti piiri. Mitmed analüütikud ütlesid selgelt välja, et hinnatõus hakkab jõudma maniakaalsesse faasi, kus investorid muutuvad igasugustele negatiivsetele uudistele täiesti tundetuks. Tehnoloogiaaktsiaid vaevasid aga uued kasumihoiatused ning Nasdaq langes.

Esmaspäeva hommik algas langusega, mida juhtisid nafta hinna tõusust löödud lennuliinid ning autotootjad. Pidu käis aga naftafirmade tänavas.

Hetkel kuum