24. märts 1998 kell 22:00

Rahaliit algab täna

Ettekanne võtab kokku, kuidas EMUsse pürgivad riigid on suutnud täita Maastrichti lepingu nõudeid. Nõuete kohaselt ei tohi riikide inflatsioon ületada kolme madalaima inflatsiooniga riigi oma rohkem kui 1,5 protsendi võrra.

Nende valuuta vahetuskurss peab vähemalt kahe aasta jooksul olema püsinud Euroopa vahetuskursimehhanismi lubatud kõikumise piires ning pikaajalised intressimäärad ei või ületada enam kui 2 protsendi võrra kolme parema riigi intressimäärasid. Riigieelarve puudujääk ei tohi ületada 3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ja riigivõlg 60 protsenti SKTst.

Seniste andmete põhjal on alust arvata, et EMU asutajate seas on 11 ELi liikmesriiki. Omal soovil jäävad sellest esialgu välja Suurbritannia, Taani ja Rootsi ning majanduslikel põhjustel Kreeka. Saksamaa näib olevat leppinud Itaalia vastuvõtuga, ehkki selle riigivõlg ületab kaks korda lubatud piiri.

Seda tõestas Saksa rahandusminister Theo Waigel läinud nädalavahetusel Yorki rahandusministrite kohtumisel, kus ta aktsepteeris suure riigivõlaga Itaalia ja Belgia vastuvõttu tingimusel, et riikidel tuleb juba mais hakata täitma rahaliiduga kaasnevat stabiilsuspakti, mis näeb ette trahvi eelarvedefitsiidi kasvu korral.

Veel nõudis ta, et suure võlakoormaga riikidel tuleb kiiresti võlga vähendada, samuti tuleb kärpida lühiajaliste võlgade osa.

Reedel tutvustab Saksa mõjukas keskpank oma seisukohta EMU suhtes Saksa valitsusele. Keskpanga juht Hans Tietmeyer on olnud euroskeptiline ja Itaaliat umbusaldav, kuid nüüd, kus Euroopa keskpanga tekkeni on ainult kolm kuud, püüab ta vaevalt euro tulekut takistada, pigem tahab tagada selle tugevust.

Pärast seda, kui EMI ja Euroopa komisjon on oma ettekande avaldanud, lähevad need rahvusparlamentidesse ja Euroopa parlamenti arutamisele.

1. mail kokkutulevad rahandusministrid esitavad arutelude tulemuste põhjal EMU liikmesriikide soovitused järgmise päeva ELi liidrite kohtumisele.

Riigipead ja valitsusjuhid teevad lõpliku valiku, samuti teatavad nad Euroopa keskpanga juhatuse koosseisu ning eurotsooni valuutade omavahelised vahetuskursid. FT-DI-ÄP

Hetkel kuum