28. aprill 1998 kell 22:00

Hoiupank aitab Sootsi tared jalule

«Ma ei ütleks, et Sootsi ettevõte on vilets, ta on lihtsalt arengus paigale jäänud,» sõnab Hoiupanga poolt ettevõtte nõukogu esimeheks määratud Erki Aavik. «Sellel firmal on kerge rublalõhn juures,» lisab ta.

Aaviku hinnangul pole Soots Turismi eelmise aasta 3 miljoni kroonine kahjum suur, arvestades, et firma aktsiakapital on ligi 15 miljonit krooni ja põhivara väärtus ligi 40 miljonit krooni. Aavik usub, et ta suudab firma kasumit teenima panna juba sellel aastal.

Soots Turismi asutaja ja senine suuromanik Lembit Soots jätkab edaspidi vaid ettevõtte nõukogu liikmena. Sootsile ja tema sugulastele kuulub praegu kolmandik firma aktsiatest. Soots Turismis töötab umbes 200 inimest.

Erki Aaviku sõnul muudab Soots Turismi värskelt ametisse asunud uus juhtkond põhjalikult restoranide sisekujundust ja tootevalikut, samuti vahetatakse välja mõne restorani peakokad. «Praegu meenutab Sootsi restoranide sisekujundus kooperatiivi aegu,» märgib Aavik.

Mustamäe kiirtoitlustuskoha peakokk Lea Kolk pole muudatustest, mida uus juhtkond kavandab, midagi kuulnud. «Siin käisid mingid inimesed, kuid minu käest pole küll keegi küsinud, mida ma teisiti teeksin,» räägib Kolk.

Kolgi meelest tuleks kiirtoitlustuskohas eelkõige alandada hindu, sest praeguste hindadega ei suuda Sootsi toidukoht lähedalasuva McDonald'siga konkureerida.

Aasta tagasi üritas Soots Turism aktiivselt börsile minna. Ettevõte emiteeris 540 000 aktsiat hinnaga 28 krooni. Emissioon märgiti 30kordselt üle.

Takistused börsile minekul algasid aga kohe. Väärtpaberiinspektsioon peatas märtsi lõpus emissiooni, sest Soots Turismi aktsiaraamat polnud vastupidiselt emissiooniprospektis märgitule väärtpaberite keskdepositooriumis registreeritud. Segaduste tõttu aktsiaraamatuga määras halduskohus Soots Turismile 25 000 krooni trahvi, mille tasus emissiooni korraldanud Hoiupanga Investeeringute AS.

Lembit Soots lubas börsiteema uuesti arutlusele võtta, kuid kehvade majandustulemuste tõttu jäi see katki.

Hetkel kuum