• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaapanis rekordiline tööpuudus

  Esmaspäeval teatas USA majandusleht The Wall Street Journal, et Föderaalreserv otsustas 31. märtsi koosolekul, et kesksete intressimäärade tõus on tõenäoline. Uudise peale kukkusid aktsiad Wall Streetil ning Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 1,62 protsendi võrra taas alla 9000 punkti taseme. Valuutadest oli päeva tegija Saksa mark, mis esmaspäeval lõpetas USA turgudel kursiga 1,7855 USD/DEMi ehk penni võrra tugevamalt kui reedel. Eile viitas aga teine mõjukas ajaleht The Washington Post tundmatuks jääda soovivale Föderaalreservi nõukogu liikmele, kes väitis, et intressitõus ei pruugi tulla niipea.
  Turud kardavad praegu dollari langust isegi enam kui tõusu, aga tundub, et kartus on põhjendamatu. Isegi siis, kui Fed intresse ei tõsta, kaitseb 5protsendiline erinevus Jaapani intressidega dollarit jeeni tugevnemise vastu. Jeeni viletsaid väljavaateid võimendasid saareriigi eile avaldatud majandusnäitajad. Tööpuudus (3,9%) tõusis märtsis kõrgeimale tasemele alates selle arvutamise algusest saadik (1953). Jaemüük langes võrrelduna möödunud aastaga 13,8% ning märtsikuu tööstustoodang 1,9 protsenti.
  Kui Tokio börs reageeris avaldatud numbritele 1,63protsendilise kukkumisega, siis valuutakursid jäid väheliikuvaks, oodates USA turgude avamist ja sealset reaktsiooni.
  Ühendriikide turg, mis elavdas veidi valuutadega kauplemist, mõjus dollarile hästi. Jeenis suhtes murdis dollar läbi 132 jeeni taseme ning Saksa marga suhtes tõusis USD taas üle 1,79 DEMi. Eile õhtul oli dollari kursiks 1,7953 marka ehk 14,3624 krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Tim Cook sõlmis hiinlastega salaja 275 miljardi dollari suuruse leppe
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.