28. aprill 1998 kell 22:00

Jaapanis rekordiline tööpuudus

Esmaspäeval teatas USA majandusleht The Wall Street Journal, et Föderaalreserv otsustas 31. märtsi koosolekul, et kesksete intressimäärade tõus on tõenäoline. Uudise peale kukkusid aktsiad Wall Streetil ning Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 1,62 protsendi võrra taas alla 9000 punkti taseme. Valuutadest oli päeva tegija Saksa mark, mis esmaspäeval lõpetas USA turgudel kursiga 1,7855 USD/DEMi ehk penni võrra tugevamalt kui reedel. Eile viitas aga teine mõjukas ajaleht The Washington Post tundmatuks jääda soovivale Föderaalreservi nõukogu liikmele, kes väitis, et intressitõus ei pruugi tulla niipea.

Turud kardavad praegu dollari langust isegi enam kui tõusu, aga tundub, et kartus on põhjendamatu. Isegi siis, kui Fed intresse ei tõsta, kaitseb 5protsendiline erinevus Jaapani intressidega dollarit jeeni tugevnemise vastu. Jeeni viletsaid väljavaateid võimendasid saareriigi eile avaldatud majandusnäitajad. Tööpuudus (3,9%) tõusis märtsis kõrgeimale tasemele alates selle arvutamise algusest saadik (1953). Jaemüük langes võrrelduna möödunud aastaga 13,8% ning märtsikuu tööstustoodang 1,9 protsenti.

Kui Tokio börs reageeris avaldatud numbritele 1,63protsendilise kukkumisega, siis valuutakursid jäid väheliikuvaks, oodates USA turgude avamist ja sealset reaktsiooni.

Ühendriikide turg, mis elavdas veidi valuutadega kauplemist, mõjus dollarile hästi. Jeenis suhtes murdis dollar läbi 132 jeeni taseme ning Saksa marga suhtes tõusis USD taas üle 1,79 DEMi. Eile õhtul oli dollari kursiks 1,7953 marka ehk 14,3624 krooni.

Hetkel kuum