5. mai 1998 kell 22:00

Kinnised fondid lõpetavad enne tähtaega

Hansa Erastamise Investeerimisfondi (HEIF) fikseeritud lõpptähtaeg oli 1. detsember 1999. HEIFi juhataja Peter Treialt ütles, et fondi likvideerimise tingisid sügisese börsikriisi ajal tekkinud raskused, mis pole seni kadunud.

«Kui investeerimisfondi börsi lisanimekirjas noteerimise järgsel perioodil oli aktsiatega kauplemine väga elav, siis aasta lõpus langesid käibed oluliselt,» selgitas Treialt. «Peale kauplemise vähenemise tekkisid suured käärid ka fondi aktsia turuhinna ja puhasväärtuse vahel.» Ligi 25 protsendi suurune hinnavahe teeb fondist väljuda soovivate aktsionäride olukorra ebasoodsaks, sest investeerijad saavad fondi aktsiaid müües tunduvalt vähem raha, kui fondi puhasväärtus tegelikult on, lisas Treialt.

Ühe investeerimisfondi likvideerimise põhjusena tõi Treialt välja ka kinnist tüüpi investeerimisfondide topeltmaksustamise. «Aktsiaseltsi põhimõttel loodud fond maksab nagu iga teinegi juriidiline isik oma tuludelt tulumaksu, samas peab ka aktsiatelt tulu saanud aktsionär tulumaksu maksma,» selgitas Treialt.

«Seetõttu on kinnisel fondil võrreldes mittejuriidilise isikuna tegutseva avatud fondiga raske võistelda,» nentis Treialt.

Seaduse järgi on fondi minimaalne likvideerimisperiood kuus kuud. Nelja kuuga likvideeritakse väärtpaberiportfell ja avaldatakse varajaotuse plaan, väljamaksed tehakse poole aasta pärast.

Hansa Asset Management on andnud HEIFi aktsionäridele võimaluse teenustasuta liituda enda hallatavate avatud investeerimisfondidega.

Estib-Talinvest Varahalduse direktori asetäitja Johann Sulling kinnitas, et vähene likviidsus ja topeltmaksustamine on probleem kõigile Eesti kinnistele investeerimisfondidele. Eesti EVP Investeerimisfondi juhatus teeb 21. mai üldkoosolekul ettepaneku ka oma fond likvideerida.

Sulling lisas, et kinnist tüüpi investeerimisfondidesse on koondunud palju vanemaid inimesi, kes ootavad pigem dividende, kui lasevad aktsia väärtusel tõusta ja siis need maha müüksid. Tema sõnul on ka kinniste investeerimisfondide kõrgperioodi, EVPde abil erastamise aegne mõte hääbunud.

HEIFi üldkoosolek kinnitas eile fondi mullused majandustulemused ja kasumijaotuse ettepaneku, mille järgi jaotatakse aktsionäride vahel 11 miljonit krooni aktsiaseltsi puhaskasumist ehk 9,15 krooni aktsia kohta. Puhaskasumist suunatakse reservkapitali 879 565 krooni.

Hetkel kuum