Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Paulig võttis süü omaks
Paulig OY avalike suhete juhi Leena Miettineni sõnul ei kasutata Soomes kohvi tootmisel «parim enne»-tähtaja ületanud kohvi, vaid see saadetakse riigist välja. Soomes pole tema sõnul võimalik sellist kohvi müüa, sest turu on vallutanud margitooted.
Miettinen kinnitas, et Pauligil pole teisi tooteid, kus kasutataks «parim enne»-tähtaja ületanud kohvi.
Paulig Baltic ASi juhatuse esimehe Tiit Nuudi sõnul võib Arabica Extra kvaliteet olla kõikuv. Ka kohvi turustava ETK Hulgi juhatuse esimees Rando Mõrd kinnitas, et teab, et see kohv sisaldab ka «parim enne»-aja ületanud kohvi.
Küsimusele, miks müüakse kauplustes tootja või pakendaja märketa Arabicat, vastas Nuudi, et märgistamata jäi ainult üks partii, mille suurus on tema sõnul 9--10 tonni.
Rando Mõrdi kinnitusel pole praegu ETK Hulgi ladudes enam märgistuseta kohvi, kogu partii on läbi müüdud.
Eile Mustamäe Konsumi poest ostetud Arabica Extra pakil puudub nii tootja kui ka pakendaja nimi. Poe juhataja sõnul saadi see kogus kohvi ETK Hulgi laost reedel.
Cafe Arabica Extrat toodavad Pauligi tehased ETK Hulgile allhanke korras. Eelmisel aastal toodeti Arabicat 190 tonni. Nuudi ei osanud öelda, kui palju selle koguse tootmisel kasutati tähtaja ületanud kohvi. «»Parim enne»-tähtaja ületanud kohvi kogus polnud Arabica tootmisel märkimisväärne,» ütles ta vaid.
Paulig Baltic üritas kolm nädalat tagasi Eestisse importida 1,6 tonni «parim enne»-tähtaja ületanud kohvi. See kogus oli üks osa 14,4tonnisest kohvipartiist, mis piirilt tagasi saadeti.
Paulig püüdis veel sisse vedada tähtaja ületanud kardemoni, mis ka tagasi saadeti.
Nuudi väitis, et piiriteenistusel polnud seaduslikku alust kogu partiid tagasi saata ja ametkondadega on võetud kirjalikult ühendust.
Soome Pauligi kohvi minimaalne säilitusaeg on aasta, Eestis valmistatud Pauligi kohvil 1,5 aastat. Kohviasjatundjate sõnul muutub kohv kauem seistes mõrkjaks ja tema aroom kaob.