Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Monopolisõbralik turumajandus

  Tallinna linnale kuuluvad monopool- sed ettevõtted teevad tõsiseid jõupingutusi, et oma käsi võimalikult sügavale tarbija rahakotti pista. Näiteks soovivad Tallinna Soojuse esindajad, et linn välistaks igasuguse konkurentsi soojusmajanduses, nimetades oma ettekujutust reguleeritud turumajanduseks.
  Äripäeva arvates ei ole konkurentsi kaotamine soojusmajanduses millegagi põhjendatud ja selline võimalus tuleks Tallinna energiakontseptsioonis välistada.
  Tuleb säilitada praegune olukord, kus tarbija saab valida, kas ta ostab soojusenergiat Tallinna Soojuselt, Eesti Gaasilt, Eesti Energialt või kelleltki neljandalt. Ainult nii on võimalik sundida energiaettevõtteid püüdlema parema klienditeeninduse ja kliendisõbraliku hinnapoliitika poole.
  Energiakontseptsiooni koostamisel on vaadeldud kolme varianti. Esimene on, et kütteliigi valiku teeb tarbija. Teise variandi kohaselt koondatakse kõik kommunaalteenused ühe suure linnale kuuluva ettevõtte kätte. Kolmanda võimalusena nähakse energiamajanduses kohaliku omavalitsuse kontrolli kehtestamist, mis tähendab, et linnavalitsus hakkab otsustama, millises linnaosas millist soojusenergiaga varustamise võimalust kasutatakse. Tallinna Soojus pooldab viimast varianti.
  Tegelikult sarnaneb see kolmas võimalus rohkem käsumajandusega, sest otsust ei tee tarbija, vaid kohalik omavalitsus. Tarbija jaoks kaovad alternatiivid ja soojusvarustuses kinnistatakse täielik monopoolsus. Põhimõtteliselt tahetakse linnavalitsuse vahendusel luua midagi kartellisarnast. Tootjad jagavad omavahel ära Tallinna soojusturu ja panevad nii tarbijad sundseisu.
  Tallinna Soojus ihub hammast nn magalates asuvatele paneelmajadele. Eesmärk on pidurdada paneelmajade üleminekut gaasiküttele.
  Tallinna Soojuse esindajad väidavad, et on ebaotstarbekas rajada ühte linnaossa gaasitrasse, soojustrasse ja elektriliine.
  Soojustootja seisukohalt on see muidugi ebaotstarbekas ja kõige parem oleks täielik monopoolsus. Kliendi seisukohast on aga just oluline valikuvõimalus ja sellepärast ei tohiks linn sellist regulatsiooni teostama hakata.
  Loomulikult on raske tõsta Tallinna Soojuse suguse ettevõtte efektiivsust ja parandada klienditeenindust. Lihtsam lahendus probleemidele on teenuste hinna tõus, mis võib aga tuua kaasa klientide lahkumise. Et seda vältida, ongi vaja alternatiivsed võimalused kaotada.
  Seda, mis alternatiivide puudumine tarbijale kaasa toob, näitab väga ilmekalt Tallinna Vee otsus tõsta 1. juulist liitumistasu. Keskmise suurusega eramu peab hakkama senise 25 000 krooni asemel Tallinna Veele maksma 95 000 krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Euroopa Liit kehtestas viimaks Vene naftale hinna ülempiiri Uuendatud: USA kehtestab sama ülempiiri
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.

Olulisemad lood

NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.