17. mai 1998 kell 22:00

Kas korteriturul on tulemas hinnalangus?

Tartu puhul ei ole mõtet enam rääkida. Siin ta juba on toimunud. 10--15% on juba nad all. Tartu puhul kuumenes turg üle. Kui Tartu magalate hinnad jõudsid Tallinna magalatega ühele tasemele, siis oli üheselt mõistetav, et see on ebanormaalne. Väga kerged laenusaamise võimalused ja inimeste tarbimusbuum.

Turg oli suhteliselt soikus siin aasta algusest saadik, pärast seda börsilaksakat oli asi ikka täiesti kinni. Ostjaid ei liikunud, müüjad hoidsid kangekaelselt hinda kinni, aga teatavasti turg ei saa nii, et on täitsa surnud seisus. Müügisurve oli nii tugev, et müüjad pidid järele andma.

Inimesed said kainemaks, pangad ikkagi karmistasid oma tingimusi. Kui ostja dikteerib hinda, siis hind tuleb alla.

Tartus on aasta lõpuks ca 20% hinnakorrektsioon alla. Mis Tallinna puudutab, siis on suhteliselt sarnased sümptomid ka seal tekkinud, lihtsalt on olnud ajaline nihe. Aga ütleme, sellist kõva jõnksu, nagu Tartus kiire ajaga juhtus, ma ei ennusta. Aga langus, ma usun, tuleb.

Mul on väga raske sellise mõttekäiguga kaasa minna, et korterihinnad peaksid miskipärast langema. Mina seda seisukohta ei jaga. Ma ei näe ühtegi reaalset tegurit, mis viitaks sellele, et korterihinnad hakkavad lähitulevikus alla minema.

See, et müüjad liiga palju küsivad, on normaalne. Praeguses situatsioonis võib-olla mõnes kohas on see hind üleblufitud olnud, aga see on tulnud sellest, et turul on olnud vähe kaupa ja selle eest on võidud nii palju küsida. Soostuti ju ka maksma.

Hinnad ei ole veel kaugeltki sellised, milleks nad arenevad. Võib siin ju rääkida, et on mingil määral laenuprobleeme, ütleme, intressid on möödunud aastaga võrreldes kõrgemad. Innustus võib-olla on natuke väiksem.

Ma ei tahaks väita, et mingit katastrofaalset muutust tekib. Palju rohkem teeb muret see, et peaksime kõik tegema selleks, et Eestis kodaniku ostuvõime kasvaks. Siis me saaksime nendest hälvetest lahti, mis praegu tekivad. Teatud mõttes võib oodata mitteelukondlike pindade nõudluse rahuldamist, mis toob kaasa selle, et käive sellel turul väheneb ja tõuseb käive elamukinnisvaraturul.

Hetkel kuum