• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Välismaal puhkamise võimalusi 33 korda enam

  Käes on puhkuste aeg. Ühed on otsustanud puhata Eestis, teised kaugemal. Otsusest, kus puhata, sõltub ca keskmise kuupalga kulutamine Eestis või selle liikumine välismaale. Inimene läheb puhkama, raha taskus, ja see võib kergelt kuluda nii siin kui seal. Märkimisväärne on see, et praegu inimestel on võimalik valida, kus puhata. Ent mitte alati pole see nii olnud.
  Ametlik statistika on taasavastanud rublaaja. Selle lõpust, 1991. aasta neljandast kvartalist, tänaseni on tarbijahinnad tõusnud 43 korda ja keskmine palk 33 korda. See loob ennatliku mulje, justnagu oleks elu Eestis halvemuse poole pööranud.
  Nüüd suvel, puhkuste ajal, võiks tagasi mõelda, kes sai 1991. aasta suvel lubada endale puhkust välismaal. Neid oli kaunis vähe. Mingit osa etendasid veel defitsiitsed, ametiühingute jagatud tuusikud. Täna on igal palgasaajal võimalus välismaal puhata nagu õige mees, kasvõi nädal aega.
  Võimalused on avardunud tänu 33 korda kasvanud ja Saksa margaga seotud nominaalpalgale. Mõnede riikide, nagu Tai, Kreeka, Ungari, T?ehhi ja Bulgaaria valuuta on selle ajaga Saksa marga suhtes oluliselt devalveerunud. Seetõttu on sealne hinnatase meile isegi langenud. Täpne suhe sõltub sellest, kui kiire on olnud sealne inflatsioon. Rootsi krooni ja USA dollari kurss on krooni suhtes tõusnud, kuid need riigid on madala inflatsiooniga. Osa kaupu, näiteks bensiin, on USAs odavamad kui Eestis.
  Kolmandas alas, mis pidevalt suureneb, on rahvusvaluuta kurss Saksa margaga praktiliselt seotud. Need riigid on näiteks Austria, Holland, Soome. Euro kehtestamisega 1999. aasta alguses laieneb see ala 11 Euroopa riigini. Neis riikides on tulevikus turvaline puhata. Hinnad on ikka ühed ja samad, võib-olla protsent-kaks tõusnud. Tuleb ainult oma tööandjalt selleks ajaks suurem palk välja kaubelda. Reformierakonna liidri sõnavõttude põhjal võib oodata keskmise palga tõusmist 9000 kroonini kuus. Tõsi, nelja aasta pärast ja Reformierakonna võimul olles.
  Puhkus välismaal käitub samamoodi nagu iga teine importkaup. Makromajanduslikult on selle tarbimine negatiivne, aga üksikisiku tasemel positiivne. Nii nagu Eesti ei tooda autosid, nii ei suuda me merevee temperatuuri oluliselt üle 20 kraadi tõsta.
  Üks korralik puhkus soojal maal laeb energiat ja muljeid, kusjuures keskmine palk läheb täie ette, inflatsiooni Eestis ignoreerides.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.