6. august 1998 kell 22:00

Langus jätkus

Nagu eelmisel kuu arvata võis, jätkus automüügis langus. Kui eelmisel aastal toimus just juulis märgatav hüpe ülespoole (müüdi 1311 sõiduautot), siis seekord jäädi alla 1000 auto piiri.

Saabe ja Jaguare müüva ASi Viking Motors müügidirektor Kalle Kuuspalu põhjendab tagasihoidlikku müüki kehva seisuga liisinguturul. «Nüüd hakkab asi paranema, võib-olla kahe kuu pärast saab taas rääkida korralikest müüginumbritest,» loodab Kuuspalu Rootsist saadud krediidiliinile, mis peaks Saabi müüginumbreid kasvatama. Sarnaselt Saabile näevad välisrahas väljapääsu teisedki autofirmad.

Ehkki liisingutingimused on karmimad kõigil, pole see luksautode müügile kuigivõrd mõjunud, näiteks Jaguare ostetakse tasapisi ikka, olgu liisinguprotsent siis 10 või 20. «Jaguari ostjat see eriti ei loksuta,» märgib Kuuspalu. «Kes sellise auto ostab, sel on raha olemas. Ehkki soodsate tingimuste korral valiksid nemadki liisingu, aga -autot ostmata ikka ei jäta.»

Eesti rahaprobleemid ei mõjuta ka autode müüki Eestist väljapoole. Näiteks eelmisel kuul müüdud 53 Audist läks välja tervelt 46.

Hetkel kuum