23. august 1998 kell 22:00

T?ernomõrdin taas Venemaa tüüril

T?ernomõrdinist saab uuesti Vene valitsuskabineti juht pärast seda, kui Jeltsin ta käesoleva aasta märtsis niisama ootamatult ametist tagandas.

Kremli avalduses Jeltsini sammu lähemalt ei selgitatud, kuid analüütikute sõnul tegi president otsuse Venemaa parlamendi ja finantsturgude suurenenud surve all.

Venemaa riigiduuma mõistis oma reedesel erakorralisel istungil Sergei Kirijenko valitsuse tegevuse kriisi lahendamisel karmilt hukka ning võttis vastu resolutsiooni, milles nõutakse Boriss Jeltsini tagasiastumist. Samuti plaanis duuma esitada sel nädalal valitsusele umbusaldusavalduse.

Venemaa finantsturgudel toimuv näitas aga, et rubla on vaevalt võimalik hoida valitsuse seatud kõikumispiirides.

Eilse sammuga varus Jeltsin endale poliitilist hingamisruumi.

Opositsioon näeb T?ernomõrdinis poliitikut, kellega on võimalik koostööd teha. Duuma alamkoja spiikeri Gennadi Zeleznjovi sõnul soovinuks ta uudisest kuuldes presidenti heameelest emmata.

Lääne investoritele võib aga Jeltsini kannapööre mõjuda hoopis vastupidiselt. Tegemist on selgelt viimases kitsikuses astutud sammuga, mis ei pruugi Vene majanduse seisukohalt olla kõige soodsam lahendus.

T?ernomõrdin teab küll, kuidas riiki juhtida ning erinevate poliitiliste jõudude vahel kokkuleppeid saavutada, kuid kindlasti pole tegemist radikaalse reformaatoriga, keda Venemaa majandus praegusel kriisihetkel vajaks.

Kuni märtsini jõudis T?ernomõrdin Venemaa peaminister olla viis aastat, teenides endale tasakaaluka kuid tagasihoidliku reformaatori reputatsiooni. Samal ajal reformid soikusid ning majandus stagneerus. Analüütikute sõnul pole tegemist mehega, keda näiteks rahvusvaheline valuutafond (IMF) meeleldi toetaks.

Kuuldused Viktor T?ernomõrdini võimalikust naasmisest valitsuskabinetti hakkasid Moskvas levima üsna pea pärast seda, kui Venemaa valitsus esmaspäeval teatas rubla kõikumiskoridori avardamisest, mis sisuliselt tähendas devalveerimist. Mõned ajalehed alustasid avalikult kampaaniat Viktor T?ernomõrdini ametisse ennistamiseks.

Sellelt kohalt saaks ta üle võtta ka presidendi kohustused, kui Jeltsin enne ametliku ametiaja lõppu 2000. a oleks sunnitud presidendikohast loobuma. Varsti pärast seda, kui T?ernomõrdin märtsis ametist tagandati, teatas ta oma plaanist järgmistel presidendivalimistel kandideerida. REUTERS-FT-ÄP

Hetkel kuum