9. september 1998 kell 22:00

Swedbank jätkab aktsiate ostu

Hansapanga aktsia sulgemishind tõusis eile üle 111 krooni

Eilse päeva jooksul tehti mitu suurt tehingut, mille käigus vahetasid omanikku üle 500 000- ning üle 100 000aktsiased pakid.

Handelsbanken Aktorise maakler Jelena Normak ütles, et arvatavasti ostab aktsiaid juurde Swedbank. «Samad maaklerid, kes eelmisel korral, kui Swedbank ostis, rabelesid ka täna turul,» ütles Normak eile. Tema hinnangul ei hakka S-E-Banken turult osalust kokku krahmama, vaid teeb pakkumuse kas panga juhatusele või fondidele. «Turult kokkuostmine on Swedbanki stiil,» nentis Normak.

«Kui ostja oli Swedbank, siis peaks neil umbes 30 protsenti käes olema, arvatavasti ostavad nad veel. Uue loa Eesti Pangalt peavad nad taotlema, kui soovivad üle 33% minna,» lausus Normak. See tähendaks, et Hansapanga aktsia hind peaks täna tõusma veelgi, kuid siis kauplemine pisut soikuks.

Hansapanga maakleri Märt Meeritsa sõnul võisid eile turult osta nii S-E-Banken kui Swedbank. «Minu meelest on nad mõlemad parajad purikad,» nentis Meerits. Tema hinnangul on S-E-Bankeni soov omandada 33 protsenti Hansapangast pikaajalisem. «Swedbank on seevastu ausalt öelnud, et nad ei soovi üle 25protsendilist osalust, aga nüüd, kui konkurent on teatanud, et soovib osalust suurendada, ei taha nad väljapuksimist,» rääkis Meerits. Tema hinnangul on suure tõenäosusega ostjad lähenenud ka teistele suuraktsionäridele ja ka Hansapanga asutajatele. Hansapanga juhatuse liige ja suuraktsionär Rain Lõhmus ei soovinud oma aktsiatehinguid kommenteerida.

Ühispanga maakler Märt Helmia märkis, et tema hinnangul jõuavad S-E-Banken ja Swedbank kokkuleppele, sest turult ei saa omandada 33protsendilist osalust. «Kes kellele oma aktsiad maha müüb, seda ei oska öelda,» lausus ta.

Swedbanki ja S-E-Bankeni kommentaari aktsiaostudele ei õnnestunud Äripäeval eile saada.

Normaki hinnangul teiste aktsiate hinnad tõusma ei hakka. «Kui, siis ainult pankade aktsiad, ja sedagi mitte oluliselt,» nentis ta. Normaku hinnangul vaatavad välisinvestorid ikkagi seda, mis toimub Venemaal, sest nende jaoks on Ida-Euroopa üks piirkond.

Eile kaubeldi Tallinna börsil Hansapanga aktsiatega 265,5 miljoni krooni eest, mis on läbi aegade suurim Hansapanga aktsia käive.

S-E-Banken on teatanud soovist omandada 33protsendiline osalus Hansapangas, viimati, kui S-E-Banken oma osalusest teatas, oli see 10%. Swedbankil oli viimase eelmisel nädalal avaldatud teate kohaselt 25 protsenti Hansapanga aktsiatest.

Hetkel kuum